Linkovi

Tramp razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom


Američki predsednik Donald Tramp tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u ovalnoj kancelariji Bele kuće, 28. januara 2017.
Američki predsednik Donald Tramp tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u ovalnoj kancelariji Bele kuće, 28. januara 2017.

Bela kuća je saopštila da su se predsednik Donald Tramp i saudijski kralj Salman bin Abd al-Aziz Al Saud dogovorili da podrža bezbedne zone u Siriji i Jemenu.

Njih dvojica su u telefonskom razgovboru takođe ponovo potvrdila dugogodišnje dobre odnose SAD i Saudijske Arabije.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je Tramp od Salmana tražio podršku za bezbedne zone i da se saudijski kralj složio.

Takođe su rekli da će podržati ono što je Bela kuća nazvala "drugim idejama" da se pomogne izbeglicama, koje su napustile svoje domove zbog rata, ali i naglasili "važnost strogog sprovođenja" nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji je Tramp od početka kampanje za predsedničke izbore žestoko kritikovao kao loš sporazum.

Do kraja dana Tramp bi trebalo da razgovara sa još dvojicom svetskih lidera - , prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom i vršiocem dužnosti predsednika Južne Koreje Hvang Kjo-Anom.

Poraz ID i mir u Siriji zajednički ciljevi Trampa i Putina

Predsednik SAD u subotu je ima duge telefonske razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i još četvoro šefova država ili vlada.

Posle razgovora Trampa i Putina, portparoli i u Vašingtonu i u Moskvi izjavili su da su se dvojica predsednika dogovorila da sarađuju u naporima da se porazi grupa Islamska država, kao i da zajednički rade na postizanju mira u Siriji i širom sveta.

Dvojica lidera razgovarala su direktno po prvi put od Trampove inauguracije 20. januara.

Bela kuća saopštila je da je razgovor, koji je trajao jedan sat bio "pozitivan" i da se radi o "značajnom početku poboljšanja odnosa" između Vašingtona i Moskve, koji su poslednjih meseci veoma zategnuti.

"I predsednik Tramp i predsednik Putin se nadaju", navode zvaničnici Bele kuće "da posle tog razgovora dve strane mogu brzo da se okrenu borbi protiv terorizma i drugim pitanjima koja predstavljaju zajedničku pretnju".

Izveštaji iz Kremlja prenose vrlo sličnu poruku.

Pored Putina, Tramp je u subotu telefonom razgovarao sa premijerom Japana Šinzom Abeom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i premijerom Australije Malkolmom Turnbulom.

XS
SM
MD
LG