Linkovi

Tramp razgovara sa svetskim liderima


Donald Tramp
Donald Tramp

Visoki funkcioner Bele kuće navodi da je američki predsednik Donald Tramp razgovarao danas telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Isti funkcioner nije pružio detalje o čemu je diskutovano, ali se očekivalo da bude reči o budućnosti američkih sankcija zavedenih Rusiji posle aneksije Krima 2014. Tramp juče nije želeo da kaže da li će razmotriti ukidanje sankcija Moskvi rekavši: "Videćemo šta će se dogoditi."

Američki predsednik Donald Tramp je danas telefonom razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel dan pošto je potpisao ranije pomenutu naredbu da ograniči ulazak imigranata i izbeglica iz Sirije i drugih zemalja sa muslimanskom većinom.

Na današnjoj konferenciji za štampu u Parizu nemački ministar za inostrane poslove Sigmar Gabrijel i njegov francuski kolega su izrazili zabrintost povodom te Trampove odluke. Prošle godine Merkel je zatražila od svojih sugradjana da pokažu saosećajnost prema sirijskim izbeglicama time što će im dopustiti da dodju u zemlju. Nemačka je primila više od milion izbeglica i migranata primarno sa Bliskog istoka.

Nešto ranije danas administracija predsednika Donalda Trampa je saopštila da su Sjedinjene Države i Japan predani postizanju novog bilateralnog trgovinskog sporazuma koji bi zamenio šire Transpacifičko trgovinsko partnerstvo iz kojeg su SAD izašle ranije ove nedelje.

Donald Tramp je jutros po lokalnom vremenu telefonom razgovarao sa japanskim premijerom Šinzo Abeom koji je prvi od petoro lidera sa kojima bi američki predsednik trebalo da razgovara tokom današnjeg dana, među kojima su i Rusija i Nemačka.

Bela kuća je takodje saopštil da da će se Trampova admnistracija zalagati za dublje investicione veze sa Japanom i da je predsednik obećao "čvrtstu predanost" bezbednosti Japana.

Tramp je istakao kako više voli bilateralne trgovinske sporazume od multinacionalnih paktova dok je Abe u četvrtak saopštio da će razmotriti pregovore o trgovinskom sporazumu direktno sa Vašingtonom.

Američki predsednik danas takodje treba da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom što će biti prvi razgovori dvojice lidera od kako je Tramp položio zakletvu na položaj 20. januara.

XS
SM
MD
LG