Linkovi

Tramp nastavlja da kritikuje Sešnsa, a republikanci Trampa


Donald Tramp i Džef Sešns (arhivska fotografija)
Donald Tramp i Džef Sešns (arhivska fotografija)

Sekretar za pravosuđe Džef Sešns izgleda nema nameru da podnese ostavku, uprkos tome što njegov šef – predsednik Tramp, kontinuirano ističe da je razočaran u njega.

Predsednik nastavlja sa pritiskom na Sešnsa: sada na Tviteru pita zašto sekretar za pravosuđe nije smenio vršioca dužnosti direktora FBI-a Endrua Mekejba, zbog donacije koju je njegova supruga primila od demokrata tokom kampanje. Tramp je Sešnsa počeo da kritikuje zbog toga što se izuzeo iz istrage o Rusiji koju njegov sekretarijat vodi. Novinari su bili uporni da saznaju zbog čega Tramp jednostavno ne zatraži Sešnsovu ostavku ili ga otpusti?

Vidite, možete biti razočarani u nekoga, a da i dalje želite da obavlja svoj posao”, kaže Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće.

To kako Tramp tretira Sešnsa – najvišeg zvaničnika u pravosuđu, je brutalno, nepotrebno i loše za predsednika, ocenjuje demokratski senator Dik Durbin.

Džef Sešns je stavio ruku u vatru za predsednika, a predsedsnik sad hoće da mu odseče tu ruku. Kako to može da podstiče lojalnost onih koji služe ovom predsedniku?“, upozorava Dik Durbin, demokratski senator iz Ilinoisa.

Nelagodnost raste i među republikanskim senatorima.

Nadam se da će predsednik razmisliti ponovo o svemu i shvatiti da je Sešns veoma dobar čovek, koji dobro obavlja posao i da treba da ga zadrži tu gde jeste”, kaže Orin Heč, republikanski senator iz Jute.

Drugi republikanski senator upozorava na posledice ukoliko Sešns, nekadašnji senator, bude primoran da napusti posao.

Ako iz nekog razloga, Sešns odluči da podnese ostavku, ne znam da li Senat u ovom trenutku može da potvrdi imenovanje novog kandidata za sekretara za pravosuđe. To bi nas podelilo, a podele nam trenutno nisu potrebne”, poručuje republikanskii senator iz Indijane Džon Kenedi.

Bela kuća ukazuje na to da bi Sešns mogao da umilostivi predsednika time što bi Sekretarijatu za pravosuđe naložio da istraži ko iz vlade odaje informacije medijima – što Trampa veoma uznemirava.

XS
SM
MD
LG