Linkovi

Tramp odlučuje da li SAD napuštaju dogovor o klimatskim promenama, Evropa zabrinuta


Američki predsednik Donald Tramp u vojnoj bazi Sinjorela na Siciliji (arhivska fotografija)

Predsednik Donald Tramp spreman je da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama koji je potpisao njegov prethodnik Barak Obama, prenose neki američki mediji.

Američki vebsajt „Aksios“ poziva se na zvaničnika iz Bele kuće koji navodno ima direktna saznanja o takvoj Trampovoj odluci i navodi da je predsednik SAD o tome već obavestio direktora Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) Skota Pruita koji treba da se pozabavi detaljima.

Nakon ovih medijskih navoda, Donald Tramp je na Tviteru objavio da će svoju odluku o Pariskom sporazumu objaviti u narednih nekoliko dana, ali nije govorio o detaljima.

Pariski sporazum o klimatskim promenama predviđa smanjenje globalnog zagrevanja kroz smanjenu emisiju uglljen-dioksida i sprečavanje daljih negativnih uticaja klimatskih promena kao što su povećanje nivoa mora, suše i intenzivne promene vremena.

Američki predsednik je odbio da ponovo podrži sporazum o klimatskim promenama tokom samite G7 proteklog vikenda. Ranije je ocenio da je priča o klimatskim promenama “laž”. Najava da bi SAD mogle da se povuku iz Pariskog sporazuma zabrinula je evropske zvaničnike. Ipak, evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič istakao da je Evropa spremna da preuzme vođstvo, ako se SAD povuku.

Imamo veoma snažnu ekonomsku osnovu, podršku naših građana i nastavićemo dalje. Ali, ja mislim da će ekonomski faktori u SAD na kraju preovladati nad potencijalnom političkom odlukom o povlačenju iz Pariskog sporazuma. Svejedno, Evropa je spremna da preuzme vođstvo”.

Ako Tramp izabere da se Amerika povuče iz Pariskog dogovora, SAD će se priključiti Siriji i Nikaragvi, jedinim državama koje ne podržavaju sporazum. Povlačenje Amerike bi takođe imalo i teške posledice po sam sporazum, s obzirom na to da su SAD najveći emiter ugljen dioksida posle Kine, a dobar deo sporazuma se zasniva na volji velikih zemalja da tu emisiju smanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG