Linkovi

Tramp: Za svaki novi propis ukinuta 22 stara


Predsednik Tramp govori o smanjenju federalnih propisa u Beloj Kući 14. decembra 2017.

Predsednik SAD Donald Tramp reklamira svoj napredak u ukidanju saveznih propisa, koji kako kaže, koštaju Ameriku hiljade milijardi dolara bez naročite koristi. Predsednk je juče iz Bele kuće poručio da je premašen cilj njegove administracije da za svaki novouvedeni propis ukine dva stara i da su u stvari za svaki novi propis ukinuta 22 ranija propisa. Protivnici deregulacije žestoko kritikuju jučerašnje ukidanje propisa o takozvanoj neutralnosti interneta na osnovu kojeg svako ima podjednak pristup internetu.

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC), sada pod republikanskom kontrolom, ukinula je opšte važeće pravilo neutralnosti kojeg su morale da se pridržavaju sve američke telekomunikacione kompanije.

Adžit Paj postavljen za šefa komisije od strane predsednika Trampa, smatra da se tom merom ukida mikromenedžment federalnih vlasti nad internetom.

“Verujem i podaci pokazuju da je umereni pristup način da internet ostane otvoren uz istovremeno podsticanje inovacije i investicija u infrastrukturu.”

Međutim, predstavnici potrošača i veliki broj Amerikanaca, smatraju da deregulacija ide isključivo u korist korporacija.

“Neutralni pristup internetu znači sprečavanje pojave propagande bilo vlade, bilo korporacija. Nama je potreban otvoren i slobodan internet, a nikako da sadržaj, brzina i pristup internetu bude samo u interesu korporacija ili vlade, koji se uglavnom ne poklapaju sa interesima običnih ljudi”, ističe Leni Bjanki, aktivista grupe "Code Pink."

Kontroverzna mera Federalne komisije bi mogla da se nađe na sudu. Međutim, predsednik Tramp tvrdi da postojeća federalna regulativa ide na štetu i biznisa i ravoja. Juče je prikazao koliko je obimna federalna regulativa, koju on želi da smanji.

“Tu smo gde smo bili 1960. Kada sve bude gotovo, biće toga manje nego što je bilo 1960. Imaćemo odličnu regulativu.”

Tramp kaže da je mnogo toga već učinjeno.

“U prvih 11 meseci ukinuli smo i odložili primenu više od 1.500 planiranih regulatornih propisa. Više je učinjeno od svih dosadašnjih predsednika. To se vidi na berzi, u pokazateljima kompanija i u tome što se kompanije vraćaju kući.”

Tramp je naveo da su regulatorne restrikcije ukinute u sektoru energetike, proizvodnji uglja i industriji automobila, kao i u pogledu dugogodišnjih projekata, kao što su naftovodi Kistoun XL i Dakota Access. Po njemu, predstoji ukidanje još mnoštva propisa, pre nego što američka ekonomija bude ponovo konkurentna na svetskom tržištu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG