Linkovi

Tramp najavio poresku reformu, "ne želi da ga Kongres razočara"


Tramp na mitingu u Springfildu
Tramp na mitingu u Springfildu

Na skupu u državi Misuri, predsednik Donald Tramp najavio je juče veliku reformu poreskog sistema za koju tvrdi da će podstaći ekonomski rast i pomoći običnim ljudima. Apelovao je na predstavnike u Kongresu da ostave po strani partijske podele i brzo deluju u korist zemlje. Tramp je predložio da se korporativni porezi smanje sa 35 na 15 odsto, kao i da se smanje porezi koji plaćaju pojedinci, ali nije govorio o detaljima.

Pristalice i protivnici Trampa protestovali su uoči njegovog dolaska u Springfild u Misuriju, gde se obraćao radicima.

“Moja adminsitracija želi novi ekonomski model. Zove se, jednostavno, američki model. Ohrabrivaćemo kompanije da zapošljavaju i razvijaju poslove u Americi, da podignu plate američkim radnicima i pomognu u obnovi gradova i zajednica. “, rekao je Tramp.

U pokušaju da privuče kompanije da posluju u SAD, Tramp je rekao da će korporativni porezi biti smanjeni, a birokratske procedure pojednostavljene. To bi, kako je rekao, trebalo da pomogne Americi da vrati hiljade milijadri dolara svojoj ekonomiji i uloži milijarde dolara u nove poslove.

“Ovo je jedinstvena prilika da sprovedemo poresku reformu za Amerikance koji vredno rade. Radiću na tome sa Kongresom, želim da se ovaj posao završi i ne želim da me Kongres razočara, razumete?”

Trampove pristalice pozdravile su novi ekonomski plan.

“Smanjenje poreza! Ja volim tog čoveka! Vraća zdrav razum u Ameriku!”

Ali, neki radnici koje je Tramp želeo da pridobije, ne veruju u ono što govori.

“Zavisim od bonova za hranu. Radim 50 sati nedeljno i dalje se oslanjam na bonove kako bih prehranila porodicu. Kompanija zdravstvenog osiguranja me je otpisala za sledeću godinu, tako da ni zdravstveno osiguranje nemam. A imala sam ga pre nego što je Tramp izabran, to itekako ima veze s njim.”, ocenjuje Trampova protivnica.

Predstavnici u Kongresu tek treba da se bave nacrtom kompleksne i rizične poreske reforme, o kojoj je predsednik govorio samo uopšteno. Kritičari tvrde da će od smanjenja korporativnog poreza korist imati samo bogati, a pojedini analitičari kažu da će malo podstaći ekonomski rast. Očekuje se da poreska reforma bude tema žestokih rasprava u Kongresu u narednom periodu.

XS
SM
MD
LG