Linkovi

Tramp kritikovao proteste zbog "Obamakera"


Protest protiv ukidanja Obamakera na skupu u Juti na kojem je govorio republikanski kongresmen Džejson Čafec

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je proteste u nekim saveznim državama protiv plana nove administracije da ukine zakon o reformi sistema zdravstvene zaštite koji predstavlja jedno od glavnih dostignuća bivšeg predsednika Baraka Obame.

Tramp je sinoć na Tviteru poručio “Takozvane gnevne grupe u okruzima, koje zastupaju pojedini republikanski zakonodavci su u brojnim slučajevima organizovali liberalni aktivisti. Tužno”. Bela kuća je danas saopštila da će Tramp u “narednih nekoliko nedelja” predložiti novi plan za zdravstvenu zaštitu, kojim bi zamenio takozvani Obamaker.

Tokom jednonedelje pauze u zasedanju Kongresa, brojni republikanski zakonodavci se se na skupovima u svojim saveznim državama suočili sa protestima birača, zbog dugogodišnjeg napora Republikanske stranke da ukine Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti.

U pojedinim slučajevima, što je i sam Tramp naveo, u pitanju su organizovani protesti protiv republikanskih zakonodavaca koji žele da ukinu Obamaker. Međutim, nezadovoljstvo izražavaju i birači pojedinačno, koji strahuju da će izgubiti zdravstveno osiguranje i da neće moći da plate račune za lečenje, ako Kongres ne usvoji sličnu zamenu za postojeći zakon.

Mnogi kažu da žele da Obamaker ostane na snazi, dok ankete pokazuju da je zakon sada popularniji nego prethodnih godina, kada nije postojala ozbiljna pretnja da će da bude ukinut.

Portparol Bele kuće Šon Spajser priznao je da su pojedini demonstranti “nezadovoljni” zbog mogućeg gubitka zdravstvenog osiguranja, ali i dodao da su ostali deo “izrežiranih protesta” koji prema njegovom mišljenju ne odražavaju stav kongresnih distrikta o Obamakeru.

Zakon je omogućio 20 miliona prethodno neosiguranih građana da kupe polise osiguranja i plate račune za zdravstveno osiguranje, zabranio osiguravajućim kompanijama da odbiju da osiguraju pacijente zbog ranijih zdravstvenih problema i dao opciju mladima da budu osigurani preko svojih roditelja dok ne napune 26 godina.

Kritičari su pak tvrdili da su polise osiguranja, ponuđene u okviru zakona, bile preskupe za mnoge, zbog čega su milioni Amerikanaca i dalje neosigurani.

XS
SM
MD
LG