Linkovi

Većina Amerikanaca za prijem izbeglica

  • Glas Amerike

Posle masovnog ubistva 49 osoba u gej klubu u Orlandu na Floridi, verovatni republikanski predsednički kandidat Donald Tramp je ponovio podršku planu da se privremeno zabrani muslimanima ulazak u Sjedinjene Države.

Na jučerašnjem političkom skupu u Nju Hempširu Tramp je obećao svojim sledbenicima da će, ako bude izabran, upotrebiti izvršna ovlašćenja da “suspenduje imigraciju iz oblasti sveta u kojima postoji dokazana istorija terorizma.”

Mada je osumnjičeni napadač u Orlandu bio američki državljanin, Tramp je sugerisao da imigranti sa Bliskog istoka mogu da dodju u SAD i radikalizuju ljude koji su već tu, ili rade na tome da ih pridobiju putem interneta:

“Moramo da proveravamo podnosioce molbi kako bismo znali da li su povezani sa radikalnim grupama i uverenjima ili ih podržavaju. To je veoma jednostavno. Moramo da kontrolišemo obim buduće imigracije u ovu zemlju i moramo da sprečimo formiranje velikih džepova radikalizacije u Americi. To nije komplikovano.”

Nedavno istraživanje koje je sproveo Brukings institut ukazuje da su Amerikanci daleko više otvoreni prema prijemu izbeglica nego milijarder Tramp. 59 odsto anketiranih podržava prihvatanje izbeglica, dok se 41 odsto protivi.

Imamo odgovornost, to je američka odgovornost zbog naše uloge u svetu. Nije sve naša greška, ali je delimično to slučaj. Takodje pošto smo najveća i najbogatija zemlja na svetu, bez obzira na sve imamo moralnu obavezu”, smatra autor istraživanja Šibli Telhami.

Profesor sa Univerziteta države Merilend Šibli Telhami, autor istraživanja za Brukings, kaže da su ta gledišta podeljena duž stranačkih linija i da samo 38 odsto republikanaca podržava prihvatanje izbeglica iz Sirije i sa Bliskog istoka, u poredjenju sa 77 odsto demokrata.

Medjutim, medju Trampovim sledbenicima, 77 odsto se protivi prihvatanju izbeglica. Administracija predsednika Obame je postavila cilj da do jeseni prihvati 10.000 sirijskih izbeglica u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG