Linkovi

Tramp imenovao još dva člana administracije


Kongresmen Tom Prajs predložen je za novog Sekretara za zdravstvo.
Kongresmen Tom Prajs predložen je za novog Sekretara za zdravstvo.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp popunio je još dve ključne pozicije u svojoj administraciji dok i dalje razmišlja koga će imenovati kao novog državnog sekretara, najvišeg diplomatu zemlje.

Tramp je izabrao kongresmena iz Džordžije Toma Prajsa za novog sekretara za zdravstvo. Prajs je žestoki kritičar reforme sistema zdravstvene zaštite koju je sproveo predsednik Obama, i sada će u tom sekretarijatu predvoditi Trampove napore da poništi i zameni zakon, popularno nazvan “Obamaker”.

Tramp je ocenio da je Prajs, koji je služio šest mandata u Kongresu a po profesiji je ortopedski hirurg, “izuzetno kvalifikovan” da predvodi borbu protiv zakona koji je usvojen pre šest godina i da obezbedi “pristupačnu zdravstvenu negu svakom Amerikancu.” Kao i u slučaju ostalih Trampovih kandidata za članove kabineta, Prajsovo imenovanje moraće da potvrdi Senat, gde će republikanci od januara zadržati tesnu većinu. Novi lider demokrata u Senatu, Čak Šumer, odmah je nagovestio protivljenje Prajsu ističući da je “dokazano van tokova kada je reč o tome šta Amerikanci žele od programa koji pomažu starijim gradjanima, ženama, porodicama i osobama sa invaliditetom”.

Tramp je takodje imenovao Elejn Čao, dugogodišnju republikansku zvaničnicu da bude sekretar za saobraćaj. Čao, koja je bila sekretar za rad u administraciji predsednika Džordža Buša Mladjeg, je prva Amerikanka azijskog porekla koja je služila u kabinetu predsednika. Ona je takodje supruga lidera senatske većina Miča Mekonela i verovatno će lako proći proces potvrde u Senatu.

Tramp nastavlja da razmatra moguće kandidate za državnog sekretara. On se juče sastao sa generalom u penziji Dejvidom Petreusom, bivšim šefom CIA-e, i naveo da je “veoma impresioniran”. Imenovanje Petreusa bi, medjutim, moglo da izazove probleme tokom procesa potvrde u Senatu, gde bi mogao da se suoči sa pitanjima o ostavci na položaj šefa CIA-e 2012. koju je podneo pošto je priznao da je odavao poverljive podatke svojoj biografkinji, sa kojom je imao aferu.

Tramp se danas sastaje sa još dva moguća kandidata za šefa Stejt Departmenta – senatorom iz Tenesija Bobom Korkerom, predsedavajućim senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose i, po drugi put, sa Mitom Romnijem, republikanskim predsedničkim kandidatom iz 2012. koga je porazio predsednik Obama. Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani je još jedan mogući Trampov izbor za državnog sekretara.

XS
SM
MD
LG