Linkovi

Tramp i mediji: odnos koji ohrabruje autoritarne lidere


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

I pre nego što je došao na vlast Donald Tramp je bio u svađi sa nekim od najuticajnijih medija u Americi i optuživao ih da šire lažne vesti o njemu. Njegovi komentari produbili su razlike među Amerikancima o tome koliko treba da veruju vestima koje čuju. Takođe su uticali i na zemlje u kojima sloboda medija baš i nije razvijena.

“Ako želite da otkrijete izvor podela u našoj zemlji, dovoljno je da pogledate korumpirane medije koji šire lažne vesti i koji bi radije da imaju visoke rejtinge i veliki broj klikova na portalima, nego da kažu istinu”, jedna je od izjava Donalda Trampa.

Predsednik Tramp često napada medije čiji izveštaji mu se ne dopadaju. Termin “lažne vesti” iskoristio je u najmanje 180 tvitova od inauguracije, a koristi ga i u govorima, intervjuima i komentarima. Aktivisti koji se bore za slobodu medija kažu da Trampova strategija ima efekta.

“Veoma voli Tviter, jer glavni mediji prenose njegove tvitove, pišu o njima i pridaju im značaj. Tako da bi moglo da se kaže da je na neki način u tome prilično sofisticiran, jer koristi iste te medije koje kritikuje i na koje je osetljiv, a brzo se iznervira kada u medijima vidi nešto što je već označio kao lažno”, kaže Tom Rozenstil iz Američkog instituta za medije.

Zbog toga što im je napadnut integritet, velike medijske kuće su smislile nove slogane i kampanje – poput CNN-a koji na slici prikazuje jabuku i govori “Ovo je jabuka, bez obzira na to šta vam kažu.” Grupe za zaštitu medijskih sloboda poručuju da se mnogi autoritarni lideri ugledaju na Trampa.

“Termin ‘lažne vesti’ se koristi na Filipinima, u Rusiji, Kini, Egiptu – kako bi se opravdala represija koju ti režimi sprovode nad medijima, u pokušaju da delegitimizuju novinare. U Kini smo čuli “da se Amerika konačno budi i shvata ono što Kina sve vreme govori – da su mediji problematični”. To svakako nije smer u kojem želimo da svet ide”, smatra Kortni Radsk iz Komiteta za zaštitu novinara.

Najviši kineski zvaničnici zaduženi za sajber bezbednost nedavno su upotrebili termin “lažne vesti” kako bi se opravdali zbog izveštaja o internet slobodama u kojem je Kina na poslednjem mestu.

“Čak i u evropskim zemljama i SAD se raspravlja o tome kako se izboriti sa novim medijima, lažnim vestima i glasinama. To je rastući problem sa kojim moramo zajedno da se suočimo”, rekao je Ren Šianliang iz Uprave za sajber bezbednost Kine.

Taj fenomen se širi. Sirijski predsednik Bašar el Asad odbacio je izveštaje grupa za zaštitu ljudskih prava o nerazjašnjenim smrtima u vojnim zatvorima rekavši da “živimo u doba lažnih vesti”. Autoritarni lideri – od tajlandskog Prajuta Čan-oče do kambodžanskog Hun Sena i malezijskog premijera Nadžiba Razaka govorili su o lažnim vestima. Singapur razmatra usvajanje zakona o tome sledeće godine.

“Očito da su ovi lideri ohrabreni, jer misle da je to što rade prihvatljivo, da može da prođe i da ih američka vlada zbog toga neće kazniti”, napominje Margo Iven iz Reportera bez granica.

Tramp je ugostio nekoliko autoritarnih lidera u Beloj kući. Turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nazvao je prijateljem – uprkos tome što je u Turskoj uhapšen veliki broj novinara. Komitet za zaštitu novinara saopštava da je broj uhapšenih u 2017. rekordan - i da se taj trend održava drugu godinu zaredom.

XS
SM
MD
LG