Linkovi

Tramp i Kruz izjednačeni u Ajovi


Kandidati za republikansku predsedničku nominaciju, biznismen Donald Tramp i senator Ted Kruz u predsedničkoj debati u Las Vegasu, 15. decembra 2015.
Kandidati za republikansku predsedničku nominaciju, biznismen Donald Tramp i senator Ted Kruz u predsedničkoj debati u Las Vegasu, 15. decembra 2015.

Prema novom istraživanju Univerziteta Kvinipijak, samouvereni mogul Donald Tramp uživa podršku 31% republikanskih birača u Ajovi, u poredjenju sa 29% koliko kaže da će glasati za konzervativnog senatora Teda Kruza.

Prema najnovijim anketama u SAD, milijarder Donald Tramp i konzervativni senator iz Teksasa Ted Kruz gotovo su potpuno izjednačeni u poljoprivrednoj državi Ajovi, nekoliko dana pred prvo glasanje u trci za republikansku predsedničku nominaciju 2016.

Prema novom istraživanju Univerziteta Kvinipijak, samouvereni Tramp uživa podršku 31% republikanskih birača koji će verovatno učestvovati na stranačkim izborima u Ajovi sledećeg ponedeljka, u poredjenju sa 29%, koliko kaže da će glasati za Kruza.

Medjutim, ankete na nacionalnom nivou pokazuju da Tramp, njujorški trgovac nekretnima, vlasnik hotela i kasina i voditelj TV rijaliti programa, ima ubedljivu prednost u odnosu na Kruza i ostalih 10 kandidata koji još više zaostaju za njim u trci za republikansku nominaciju.

Stručnjak univerziteta Kvinipijak, Piter Braun, kaže da je teško predvideti ishod republikanskih izbora u Ajovi, i da se sve svodi na odziv birača, budući da se četiri od deset potencijalnih učesnika u primarnim izborima u toj državi još nije definitivno opredelilo kojeg će kandidata podržati.

Ted Kruz je naglasio značaj stranačkih skupova u Ajovi, iako je reč o tek prvom u dugom nizu glasanja u pojedinačnim državama, pre nego što republikanski kandidat bude nominovan na nacionalnoj konvenciji u julu.

Kruz je grupi verskih lidera u Ajovi rekao da bi „Tramp mogao da bude nezaustavljiv“ ukoliko pobedi u Ajovi. Ankete pokazuju da njujorški mogul vodi daleko ispred svih u severoistočnoj državi Nju Hempšir, sledećoj državi koja glasa posle Ajove.

Nova, nacionalna anketa koju su sproveli CNN i ORC (Opinion Research Corporation) Tramp ima podršku 41% republikanaca, dvostruko više od Kruza koga podržava 19%. CNN-ova nova anketa je prvi put da je ta medijska organizacija navela da Tramp ima više od 40% republikanskih glasova, a više od dve trećine republikanaca veruje da će on na kraju biti kandidat njihove stranke.

XS
SM
MD
LG