Linkovi

Tramp i Kongres na odmoru, Maler nastavlja istragu o Rusiji


Specijalni istražitelj Robert Maler i predsednik SAD Donald Tramp

Američki zakonodavci kao i predsednik Donald Tramp su otišli iz Vašingtona na nekoliko nedelja, ali istraga ruskog mešanja u američke izbore se zahuktava. Pre nego što je Senat prošle nedelje prekinuo rad radi letnje pauze, predstavljen je dvostranački zakonski predlog sa ciljem da se zaštiti specijalni istražitelj za istragu o Rusiji, Robert Maler, u slučaju da predsednik poželi da ga optusti.

Pre nego što je otišao iz Bele kuće na radni odmor, predsednik Tramp je pozdravio niz ohrabrujućih ekonomskih vesti.

Stopa nezaposlenosti je pala na najniži nivo u poslednjih 16 godina, I u poslednjem kvartalu Bruto nacionalni proizvod je porastao na 2,6 odsto. Prosperitet se vraća na naše obale jer stavljamo američke radnike i porodice na prvo mesto”, rekao je američki predsednik Donald Tramp.

Medjutim, istraga o ruskom mešanju je i dalje stalni izvor nezadovljstva za predsednika koji je više puta nazvao lovom na veštice. Tramp je već optustio bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa, Džejmsa Komija, koji je svojevremeno nadgledao istragu Sekretarijata za pravosudje o mešanju Moskve u američke izbore.

Federalni istražni biro će biti u redu bez mene. Misija FBI-a će biti nastavljena bez zastoja”, rekao je Džejms Komi, bivši direktor FBI-a.

Da li bi Tramp sada mogao da optusti specijalnog istražitelja Roberta Malera? Bela kuća umanjuje tu mogućnost, ali je ne isključuje.

Predsednik nije ni govorio o tome. Predsednik ne govori o smenjivanju Boba Malera”, rekla je Kelien Konvej, Trampova savetnica.

U medjuvremenu, iznet je zakonski predlog kojim bi se otežalo otpuštanje Malera ili bilo kog drugog nezavisnog istražitelja u budućnosti, time što se predvidja da sudija razmotri to otpuštanje.

Ovo predsedniku pruža priliku da se konsultuje sa sekretarom za pravosudje i Sekretarijat za pravosudje potencijalno može da otpusti specijalnog savetnika, ali to prvo mora da razmotri sudija. Time obezbedjujemo da se ceo proces obavlja ispravno”, rekao je republikanski senator Tom Tils.

Predsednik je više puta kritikovao istragu o Rusiji, ali Maler i dalje uživa izvanrednu reputaciju na Kapitol Hilu.

Bob Maler je jedan od najcenjenijih visokih federalnih zvaničnika za sprovodjenje zakona u modernoj američkoj istoriji. Podsećam vas, on je republikanac kojeg je imenovao republikanac… I u interesu je predsednika Trampa i zaštite vladavine prava da Bobu Maleru bude dopušteno da istragu privede kraju”, kaže demonkratski senator Kris Kuns.

U medjuvremenu, predsednikovi saveznici iznose argument da ni višemesečna istraga nije pružila gotovo ništa.

Obećani su nam direktni dokazi o mešanju i promeni izbornih rezultata… nema ništa od toga.”, kaže Konvej.

Prošle nedelje, Maler je navodno sazvao veliku porotu da ispita dokaze i svedočenja prikupljena tokom istrage, što je potez koji bi mogao, ali ne bi morao, da dovede do podizanja optužnica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG