Linkovi

Hilari i Tramp se medjusobno optužuju za rasizam


Rasa i imigracija – to su dve reči kojima može da se sumira predizborna kampanju u SAD protekle nedelje. Demokrata Hilari Klinton i republikanac Donald Tramp se uzajamno optužuju za rasizam i predrasude, dok Tramp pokušava da nadoknadi razliku, pošto prema najnovijoj anketi na nacionalnom nivou, Hilari vodi za 10 odsto glasova.

Donald Tramp i Hilari Klinton su se okrenuli prošlosti dok pokušavaju da privuku birače. Tramp je danas na Instagramu objavio montažu snimaka Hilari Klinton iz 90-ih i danas. Tramp je u intervjuu Andersonu Kuperu na CNN-u tvrdio da je Hilari – rasista.

Za to vreme, Hilari je poručila pristalicama da Tramp ima “dugu istoriju rasne diskriminacije”, navodeći više od desetak primera – kako je rekla – rasističkih laži i re-tvitova.

“Na primer – tu je korisnik koji se potpisuje kao “beli-genocid-TM”. Tramp je uzeo tog rasistu sa margina, sa nekoliko desetina sledbenika, i proširio njegovu poruku medju 11 miliona ljudi.”

Hilarin izborni štab objavio je spot kojim se vide pripadnici Kju Kluks Klana koji kažu kako se slažu sa mnogim od njegovih uverenja.

Rasprava o rasi se preliva na imigracionu politiku. Tramp je nagovestio da menja stav o pitanju koje je postalo njegov zaštitni znak, odnosno odustaje od masovnih deportacija. Medjutim, nije sasvim pojasnio svoj novi stav.

"Ali za 11 miliona koji nisu počinili krivično delo postojaće put ka državljanstvu?" pitao ga je Anderson Kuper.

"To je proces. Ne možete da uzmete 11 miliona odjednom i kažete –bum, nestanite!", odgovorio je Tramp.

Republikanski predsednički kandidat je najavio da će uskoro održati govor o imigraciji da objasni svoje stavove.

XS
SM
MD
LG