Linkovi

Hilari i Tramp obećavaju ekonomski rast, nove poslove


Američki predsednički kandidati su fokusirani na ekonomiiju dok vode kampanju tri meseca pred izbore. U govoru održanom u Detroitu u saveznoj državi Mičigen republikanski predsednički kandidat Donald Tramp je rekao da će “pokrenuti” američku ekonomiju suspendovanjem novih regulativa i smanjenjem poreza korporacijama. Njegov demokratski protiv kandidat Hilari Klinton je, tokom skupa u Sent Pitersburgu na Floridi, iznela svoj plan da investira u nova radna mesta I učini više obrazovanje dostupnim svima.

Tramp je rekao okupljenima u Ekonomskom klubu u Detroitu da će njegov plan “Prvo Amerika” podići taj ekonomski ugroženi grad i ostatak zemlje iz stagnacije. U jasnom nastojanju da se dopadne većem broju birača on je obećao da će smanjiti porez za većinu Amerikanaca i uvesti poreske olakšice za troškove odgajanja dece.

“Predlažem smanjenje poreza za sve gradjane posebno srednju klasu u Americi. To će dovesti do miliona novih i zaista dobro plaćenih radnih mesta. Bogati će plaćati svoj deo, ali niko neće plaćati toliko da to dovodi do zatvaranja radnih mesta ili potkopava konkurentnost Sjedinjenih Država.”

Tramp je rekao da će Hilari Klinton nastaviti dugoročnu politiku demokrata, koja znači izvoz radnih mesta i biznisa u inostranstvo i povećanje poreskih stopa.

“Mi kažnjavamo kompanije koje prave proizvode u Americi, ali dozvoljavamo korporacijama da unose svoje proizvode u Sjedinjene Države bez poreskih obaveza ukoliko prebace svoje operacije u inostranstvo.”

Govor Hilari Klionton na Floridi je takodje bio usredsredjen na stvaranje novih dobro plaćenih radnih mesta.

“Želim da budem osoba koja će pomoći u otvaranju novih, bolje plaćenih radnih mesta i u prvih 100 dana saradjivaću sa obe stranke na odobrenju najvećih investicija za osnivanje radnih mesta od Drugog svetskog rata.”

Hilari Klinton je rekla da će ta nova radna mesta biti u industriji i infrastrukturi, ali takodje u sektoru čiste energije, kao i tehnološkom i sektoru inovacija. Ona je isto tako obećala da će olakšati mladima da plate svoje studentske zajmove i otvore male biznise.

“Ako želite da otvorite biznis mi ćemo staviti moratorijum na vaš studentski zajam kako biste mogli da pozajmite novac za otvaranje biznisa.”

Hilari Klinton je takodje optužila Trampa za nedostatak svežih ideja. Ona je rekla da će njegov plan omogućiti velike poreske olakšice za velike korporacije i bogate ljude, što je, kako je istakla, strategija koja nije uspela kada su je u prošlosti primenili Republikanci pod izgovorom da će to podstaći ekonomski rast.

Tramp agresivno radi na tome da sustigne Klinton nakon nedelje kontroverzi, koje su nanele udarac njegovoj kampanji.

XS
SM
MD
LG