Linkovi

Tramp i šef obaveštajnih službi različito o ruskim sajbernapadima


Predsednik Tramp na sastanku sa članovima svog kabineta u Beloj kući u Vašingtonu 18. jula 2018.
Predsednik Tramp na sastanku sa članovima svog kabineta u Beloj kući u Vašingtonu 18. jula 2018.

Predsednik Tramp izjavio je da ne veruje da Rusija nastavlja da vrši sajber-napade na SAD, što je u direktnoj suprotnosti sa prošlonedeljnom procenom Dena Koutsa, direktora nacionalnih obaveštajnih službi.

Tramp je na sastanku svog kabineta odmahnuo glavom i rekao “ne”, na pitanje da li Rusija i dalje pokušava da se umeša u američke izbore. Kouts je prošle nedelje u Vašingtonu izjavio da je digitalna infrastructura koja služi zemlji “bukvalno pod napadom” i izdvojio Rusiju kao “najagresivniji strani faktor bez ikakve sumnje.”

Republikanski senator Lindzi Grejem odmah je ukazao na veliki jaz između Trampovih i Koutsovih gledišta o Rusiji, rekavši: “VELIKI nesklad između izjave predsednika Trampa i upozorenja šefa obaveštajnih službi Koutsa. Imperativ je da jasno ustanovimo šta se događa kako bismo mogli da se pripremimo I zaštitimo uoči izbora 2018. Moje lično mišljenje – Rusi to ponovo rade.”

Tramp je novinarima rekao da nijedan predsednik nikada nije bio tako strog prema Rusiji kao on. Prethodno je u seriji ranih jutarnjih tvitova ponovo hvalio svoj nastup na samitu sa predsednikom Putinom, ocenjujući da kritičari njegovog nastupa u Helsinkiju boluju od “sindroma poremećaja od Trampa.”

“Neki MRZE činjenicu da se dobro slažem sa ruskim predsednikom Putinom. Radije bi da zarate nego da vide ovo.”

"Mnogim se ljudima na visokom nivou u obaveštajnim agencijama dopala moja pres konferencija u Helsinkiju", rekao je Tramp. "Putin i ja smo razgovarali o mnogim važnim pitanjima na ranijem sastanku. Dobro smo se slagali što je smetalo mnogima koji su negativni i želeli da vide boks meč. Veliki rezultati će uslediti!".

XS
SM
MD
LG