Linkovi

Tramp hvali imigracionu službu - javnost kritikuje imigracionu politiku


Imigranti iz Hondurasa u pratnji američkih imigracionih službenika u Teksasu
Imigranti iz Hondurasa u pratnji američkih imigracionih službenika u Teksasu

Predsednik Donald Tramp pohvalio je federalne imigracione službenike i nazvao ih „herojima“ koji štite granice od opasnih kriminalaca. Tramp je pozvao oko 150 pripadnika imigracione službe, carine i drugih federalnih agencija kako bi im javno odao priznanje za posao koji obavljaju. Događaj „Pozdrav herojima“ organizovan je u periodu kada Amerikanci preispituju nove procedure na granici – odvajanje roditelja imigranata od dece i zabranu ulaska onima koji imaju uslove da dobiju azil u SAD.

Tramp je rekao da bezbednosne službe rade “neverovatan posao” u sprečavanju ilegalnih prelazaka granice, a da se to ne ceni dovoljno.

“U protekloj godini službe za imigraciju, carine i zaštitu granice su zaplenile neverovatnih 1,3 miliona kilograma smrtonosnih narkotika. Mnogo ljudi je od toga moglo da umre. U zemlji je uhapšeno više od 127 hiljada kriminalaca stranog porekla – među njima su i oni koji su počinili najteža krivična dela. 48 hiljada je osuđeno za napade, 12 hiljada za seksualne prestupe i 1800 za ubistva”

Tramp je pohvalio imigracione službenike samo dva dana pošto je u San Bernadinu u Kaliforniji uhapšen Meksikanac dok je vozio svoju trudnu ženu na porođaj u bolnicu.

“Kad sam pitala zašto ga vode, rečeno mi je da nas je neko prijavio”, rekla je supruga uhapšenog, Marija del Karmen Venegas

Ali u Agenciji za imigracije i carine (ICE) kažu da je muškarac osumnjičen za ubistvo u Meksiku i da predstavlja pretnju po američku unutrašnju bezbednost.

Trampova administracija je kritikovana zbog politike nulte tolerancije prema ilegalnim imigrantima, posebno zbog razdvajanja dece od roditelja na granici. Zbog toga je deo javnosti pozvao da se Agencija za imigracije i carine rasformira, ili da se promeni njega uloga.

“Mislim da je potrebna potpuna promena njihove misije, a imamo političke lidere koji su im dodelili ovakvu ulogu koja uništava porodice, ekonomiju, pa čak i bezbednost na našim ulicama”, kaže gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti.

Stotine imigratnske dece ostalo je u nadležnosti američkih službi uprkos odluci suda da se moraju ponovo spojiti sa roditeljima. Predsednik Tramp o tome nije govorio, ali je najavio da gradovima koji to sada čine neće biti dozvoljeno da pružaju utočište ilegalnim imigrantima. Pomenuo je i planove za izgradnju zida na južnoj granici SAD.

Dok mi sedimo ovde, zaposleni u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost grade zid kako bi osigurali našu zemlju od krijumčara, narkotrafikinga i kriminala. Zid svakog dana postaje sve viši, duži i snažniji. Potrošili smo i uskoro ćemo potrošiti 3,2 milijadre dolara i planiramo još 5 milijardi za narednu godinu”.

Tramp je rekao da težnje njegove administracije blokiraju demokrate u Kongresu, što ni moglo da nagovesti da je i ovaj događaj organizovan kako bi se republikancima pomoglo da osvoje mesta u Kongresu na narednim izborima u novembru.

XS
SM
MD
LG