Linkovi

Tramp: "Demokrate mrze poreske olakšice"


Predsednik Donald Tramp u Beloj kući nakon usvajanja predloga poreske reforme u Kongresu

Predsednik SAD Donald Tramp najavljuje da će poreska reforma, njegovo prvo veliko predsedničko dostignuće, američkim radnicima uskoro povećati plate time što korporacijama daje poreske olakšice.

Istovremeno, Tramp je na Tviteru kritikovao demokrate koje su glasale protiv poreske reforme i rekao da „oni žele da povećaju poreze i mrze velike poreske olakšice“. Kritikovao je i pojedine medije uz opasku da „mediji koji plasiraju lažne vesti jedva čekaju da napišu nešto loše o poreskoj reformi kako bi zadovoljili svoje demokratske gazde“.

Demokrate su glasale protiv ovog predloga zbog toga što, kažu, poreske olakšice neće podstaći rast američke ekonomije, već će pomoći bogatima na štetu radničke klase.​

Američki predsednik se pohvalio time da „neke kompanije već isplaćuju radnicima bonuse“ u išćekivanju novih poreskih olakšica.

Dve američke telekomunikacione kompanije “AT&T” I “Comcast” saopštile su da će za oko 300 hiljada radnika isplatiti bonus od 1000 dolara kada Tramp potpiše predlog reforme I time ga pretvori u zakon. Dve banke, “Wells Fargo” I “Fifth Third Bancorp” najavile su da će onima na minimalcu povećati satnicu na 15 dolara, odnosno godišnju platu na 31.200 dolara. Kompanija “Boing” saopštava da će, zbog poreske reforme, u kompaniju uložiti novih 300 miliona dolara.

Predlogom poreske reforme američki nacionalni dug se povećava za 1500 milijardi dolara, korporativni porezi se smanjuju sa 35% na 21%. Porezi će najviše biti smanjeni za one koji zarađuju najviše.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG