Linkovi

Tramp i američka prijestonica: Duga istorija netrpeljivosti


ARHIVA - Pristalice i protivnici bivšeg predsjednika Donalda Trampa ispred sudnice u Vašingtonu
ARHIVA - Pristalice i protivnici bivšeg predsjednika Donalda Trampa ispred sudnice u Vašingtonu

Vašington nikada nije bio naročito prijateljski grad za bivšeg predsjednika Donalda Trampa. Nakon što se prošle nedelje izjasnio da nije kriv po optužbama da je pokušao da poništi rezultat predsjedničkih izbora 2020. godine, Tramp je takođe pokazao da ima isti stav prema američkoj prijestonici.

“Bilo je tužno voziti se kroz Vašington i vidjeti prljavštinu i trulež, i sve razrušene zgrade i zidove i grafite. Ovo više nije mjesto iz kojeg sam otišao. Veoma je tužno to vidjeti", rekao je Tramp na aerodromu u Virdžiniji, nekoliko kilometara udaljenom od Vašingtona.

Bivši predsjednik Donald Tramp obraća se novinarima na aerodromu u Arlingtonu, u Virdžiniji (Foto: AP/Alex Brandon)
Bivši predsjednik Donald Tramp obraća se novinarima na aerodromu u Arlingtonu, u Virdžiniji (Foto: AP/Alex Brandon)

Trampovi komentari izazvali su određeni skepticizam s obzirom na to da je bivši predsjednik, na putu do aerodroma, prošao samo kroz nekoliko ulica prijestonice, između ostalog i pored jednog od najvećih skloništa za beskućnike.

"Pričao je nepromišljeno, bio je ljut i želio da se osveti Vašingtonu. Grad je vidio manje od minut", rekla je Elenor Holms Norton, koja u Predstavničkom domu američkog Kongresa zastupa prijestonicu, ali bez prava glasa.

ARHIVA - Elenor Holms Norton
ARHIVA - Elenor Holms Norton

Norton je takođe istakla da je centar Vašingtona, kada je Tramp napustio položaj predsjednika, praktično bio militarizovana zona, te da su oko američkog Kapitola bile metalne ograde zbog upada pristalica bivšeg predsjednika 6. januara 2021. godine.

Međutim, ne treba zaboraviti ni da je Vašington - čija većina stanovnika podržava demokrate - bio otvoreno neprijateljski raspoložen prema Trampovoj administraciji. Aktivisti su javno , u restoranima, oštro kritikovali članove njegove administracije.

U američkoj prijestonici je za Trampa glasalo samo 4 odsto birača na izborima 2016. godine, i 5,4 procenata 2020.

Tramp je i u nedelju kritikovao grad, tražeći da federalne vlasti preuzmu kontrolu. Vašington je na svojoj društvenoj mreži nazvao "prljavim i punim kriminala" i "sramotom za našu naciju". Ustvrdio je i da mu se ne može pravedno suditi u prijestonici.

"Tramp je uvijek kritikovao DC. Lako je to raditi kada je riječ o ljudima koji nemaju svoj glas u vladi", kaže Bo Šuf, izvršni direktor jedne od ogranizacija koje se zalažu da američka prijestonica dobije status države i time svoje zastupnike sa pravom glasa u Kongresu.

ARHIVA - Protivnica bivšeg predsjednika Donalda Trampa protestuje ispred suda u Vašingtonu (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
ARHIVA - Protivnica bivšeg predsjednika Donalda Trampa protestuje ispred suda u Vašingtonu (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Republikanci u Kongresu takođe zastupaju Trampov stav prema Vašingtonu, kao i guverner Floride Ron Desantis, jedan od vodećih rivala bivšeg predsjednika za nominaciju Republikanske stranke.

"Vašington DC je močvara i nefer je imati suđenje pred porotom koja odražava taj mentalitet", poručio je Desantis na Eksu, bivšem Tviteru.

Šuf kaže da Trampovo ponašanje održava njegove postupke tokom predsjedničkog mandata.

"Nije provodio mnogo vremena u gradu (kada je bio predsjednik). Vrijeme je provodio u dvije zgrade - Bijeloj kući i svom hotelu", kaže Šuf.

Dok je bio predsjednik, Tramp se javno više puta sukobljavao sa lokalnom vladom. Kada je predlagao veliku vojnu paradu na Dan nezavisnosti 4. jul, sve sa tenkovima, gradski savjet ga je ismijao.

Kada su u ljeto 2020. godine izbili masovni protesti zbog smrti Džordža Flojda i policijske brutalnosti i rasne nepravde, Tramp i gradonačelnica Mjurijel Bauzer sukobili su se više puta. Tramp je optuživao Bauzer da je izgubila kontrolu nad gradom, a na kraju je sam uveo mjere koje su obuhvatale i nadlijetanje helikoptera nad demonstrantima. Bauzer je pak naložila da se na ulici, koja vodi do Bijele kuće, napiše parola "Životi crnaca su važni".

Nakon što je Tramp napustio prijestonicu, njegovu borbu sa Vašingtonom nastavili su republikanci u Predstaničkom domu koji su koristili ovlašćenja da u suštini blokiraju sprovođenje lokalnih zakona i upravljaju gradskom vladom. U martu su tri sata saslušavali gradonačelnicu i dva člana gradskog savjeta zbog povećanja stope kriminala u Vašingtonu.

Protesti protivnika bivšeg predsjednika Donalda Trampa ispred suda u Vašingtonu (Foto: AP/Jess Rapfogel)
Protesti protivnika bivšeg predsjednika Donalda Trampa ispred suda u Vašingtonu (Foto: AP/Jess Rapfogel)

Tokom pretresa, nekoliko konzervativnih republikanaca koristilo je termine koji su sugerisali da ne razumiju situaciju na terenu.

Članica Kongresa iz Kolorada Loren Bobert više puta je pitala članove gradskog savjeta da li je u Vašingtonu legalno urinirati na javnim mjestima. Nije.

Kongresmen iz Alabame Geri Palmer pitao je zašto je u Vašingtonu dozvoljeno da se 25-godišnjaci, koji su optuženi za krivično djelo, tretiraju kao maloljetnici. To takođe nije tačno.

Palmer je zatim kritikovao državne škole u Vašingtonu, koje je nazvao "fabrikama koje proizvode zatvorenike".

XS
SM
MD
LG