Linkovi

Tramp nastavio žestoke napade na republikance


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp najavio je da će poslednje nedelje predizborne kampanje da privede kraju onako kako on želi.

"Veoma sam ljut na republikance. Oni ne stoje iza naroda", rekao je Tramp na skupu na Floridi, jednoj od odlučujućih saveznih država na predstojećim izborima.

Takođe je optužio političare u Vašingtonu, i republikance i demokrate, da štite njegovu demokratsku rivalku Hilari Klinton od krivičnog gonjenja zbog upotrebe privatnog servera za mejlove dok je bila na položaju državne sekretarke.

"Moramo da istražimo istragu. Da li su postigli sporazum u okviru kojeg svi u Vašingtonu štite jedni druge? Njoj ne bi trebalo da bude dozvoljeno da se kandiduje za predsednika", poručio je Tramp.

Republikanski kandidat međutim nije pomenuo video snimak iz 2005., koji je prošle nedelje procureo u javnost, a u kojem se vulgarno izražava o ženama.

Tramp, koji zaostaje u anketama, ponovio je u jučerašnjem intervjuu kablovskoj televiziji "Fox News" da su njegovi uvredljivi komentari o ženama samo “razgovor poput onih u svlačionici” i dodao da su mu mnoge žene rekle da su čule mnogo gore.

“Ako se zbog toga gube izbori, onda će to biti prilično tužno”, istakao je republikanski kandidat.

Predsednik Barak Obama, pristalica Hilari Klinton, oštro je kritikovao Trampove izjave na skupu u Severnoj Karolini.

"Ne morate da budete suprug ili otac da kažete da to nije u redu. Treba samo da budete pristojno ljudsko biće", istakao je Obama.

Mnogi i dalje podržavaju Trampa uprkos vulgarnim izjavama, ali nove ankete pokazuju da još veći broj žena podržava njegovu demokratsku rivalku.

Hilari Klinton juče nije komentarisala to pitanje, već je na skupu u Majamiju bila usredsređena na klimatske promene koje smatra globalnom krizom.

Klinton je ocenila da je globalno zagrejavanje stvaran i hitan problem i podržala Pariski sporazum, koji Tramp želi da ukine. Demokratska kandidatkinja podsetila je okupljene da Tramp smatra da je globalno zagrejavanje prevara koju su smislili Kinezi.

Na skupu je govorio i bivši potpredsednik SAD Al Gor koji je istakao da je zemlji potreban lider kojem je stalo do životne sredine, umesto nekog ko poriče klimatske promene i ko bi doveo svet do klimatske katastrofe. Gor je naveo uragan “Metju” kao primer snažnije i smrtonosnije oluje koja je rezultat toplijih mora. Gor, koji je tesnim rezultatom izgubio izbore od Džordža Buša 2000. godine, pozvao je sve da glasaju.

Prema novim istraživanjima javnog mnjenja, bivša državna sekretarka je povećala prednost u odnosu na Trampa na 6,2 odsto. Pojedini politički analitičari smatraju da Klinton trenutno ima gotovo 90 odsto šansi da bude izabrana za 45. predsednika SAD.

Zbog velikih šansi za pobedu, izborni štab Hilari Klinton razmatra intenziviranje predizbornih aktivnosti u saveznim državama koje gotovo uvek glasaju za republikanske kandidate, kao što su Džordžija na jugu i Arizona na zapadu zemlje.

XS
SM
MD
LG