Linkovi

Nova tehnologija za predviđanje uslova u saobraćaju


CN- TRAFFIC TECHNOLOGY
CN- TRAFFIC TECHNOLOGY

Jedna nova tehnologija obećava pronalaženje prečica i precizno predviđanje gužvi čak pre nego što vozač krene od kuće.

U gradovima širom sveta saobraćaj je tokom špiceva veoma usporen. Institut za transport, pri teksaškom univerzitetu Ej-end-em, kaže da u Sjedinjenim Državama oni koji kolima odlaze na posao najteže prolaze u Vašingtonu, Los Anđelesu i San Francisku.

U Los Anđelesu, prosečni vozač provodi 61 sat godišnje zarobljen u kolima.

“To je kao zatvor. Ne možete nikud da mrdnete”, iznervirano kaže jedan vozač.

To me veoma frustrira. Pokušavam da slušam muziku, da pucketam prstima ili nešto drugo, kako bih prekratila vreme”, kaže Karen Braun.

Profesor Sajrus Šahabi, koji živi 65 kilometara daleko od svog radnog mesta, na Univerzitetu Južne Kalifornije, kaže kako mu se čini da uvek kasni.

“Kadgod dođem na neki sastanak moram da kažem da sam bio zaglavljen u saobraćaju. Ali to zvuči više kao pravdanje nego kao istina”, kaže Šahabi.

Šahabi i doktorant Ugur Demirjerek rešili su stoga da napišu novi navigacioni program za pametne telefone koji su nazvali Klir pat, u prevodu Čista staza.

Jedinstven je po tome što koristi mnoge dostupne podatke o saobraćaju i vremenskim prilikama, koje analizira i predviđa šta će se događati od trenutka kada izađete iz kuće”, kaže Šahabi.

Klir pat koristi dve i po godine podataka o saobraćaju u Los Anđelesu, uključujući one prikupljene putem 9 hiljada uličnih senzora, koji beleže brzinu i gustinu saobraćaja. Softver takođe koristi informacije o nekadašnjim udesima i izračunava najbolji put.

“Zamislite da se dogodio udes, ali da vam do tog mesta treba 20 minuta. Istorijski je poznato da će za to vreme udes biti rasčišćen. Mi to uzimamo u obzir i šaljemo vas tim putem jer smatramo da će do tada put već biti čist”, kaže Šahabi.

Šahabi kaže da softver uzima u obzir kompletnu mrežu puteva pre nego što vozač krene, što drugi sistemi kao što je Gugl maps, ne rade.

“Čim izađete na autoput obične ulice se ne uzimaju u obzir. Oni vas vode samo autoputem sve dok ne dođete blizu svog odredišta i tek tada vas vraćaju na ulice”, kaže Šahabi.

Autori kažu da će kroz dva meseca lansirati besplatan Klir pat za Los Anđeles, a da nameravaju da ga kroz godinu dana prošire na celu Ameriku i druge zemlje, čim prikupe saobraćajne podatke iz drugih gradova.

“Uvek sam mislio da su najgore gužve u El-eju ali sada znam da bi i Šangaj, Peking, Seul, Tokio, pa i Singapur i Honkong, takođe mogli da ga koriste”, kaže Šahabi.

Šahabi se nada da će licencu za svoj program moći da proda firmama koje već imaju navigacione sisteme, kao što su Gugl i Epl.
XS
SM
MD
LG