Linkovi

Preminuo glumac Toni Kertis


Glumac Toni Kertis sa svojom prvom suprugom, Dženet Li i dvema ćerkama, petogodišnjom Keli i dvogodišnjom Džejmi Li Kertis, 19. septembar 1961.

Veliki holivudski glumac Toni Kertis, poznat po ulogama u brojnim filmovima među kojima su i klasici „Neki to vole vruće“, "Spartak" i "Bekstvo u lancima", preminuo je u 86. godini. Njegova porodica je saopštila da je Kertis umro od srčanog udara, sinoć u svojoj kući kod Las Vegasa.

Sin madjarskog Jevrejina (pravo ime mu je Bernard Švarc), Toni Kertis je rodjen 3. juna 1925. u Njujorku u siromašnom kvartu Bronks.

Kertis je igrao u više od 150 filmova, a bogata glumačka karijera je propraćena ekstravagantnim holivudskim životom vezanim za probleme sa drogom, alkoholom i ženama. Ženio se šest puta, a poznata glumica Džejmi Li Kertis je dete iz njegovog prvog braka sa slavnom glumicom Dženet Li.

Scena iz filma "Neki to vole vruće"
Scena iz filma "Neki to vole vruće"

Toni Kertis je postao poznat 50-ih godina prošlog veka počevši karijeru ulogama u avanturističkim filmovima, a zatim i u komedijama gde je postigao veliki uspeh. Medjutim njegove ozbiljnije uloge su ono što je impresioniralo filmske kritičare.

Film “Sladak miris uspeha” iz 1957, bio je samo početak niza uspešnih hitova, medju kojima je i “Bekstvo u lancima” za koji je iduće godine bio nominovan za Oskara. Potom je došao “Spartak” sa Kirkom Daglasom, a 1968. Kertis je prihvatio ne baš tipičnu ulogu za sebe, u filmu “Bostonski davitelj”.

Pred kraj života, kada se glumačka karijera približila završetku, Kertis se okrenuo slikarstvu, ali je po Holivudu i dalje često bio vidjan u društvu zgodnih žena. Kako je jednom i sam rekao – “Ne želim da postanem političar pod stare dane, želim stalno da budem sa ženama”. Ta želja mu je ispunjena do poslednjeg trenutka.

XS
SM
MD
LG