Linkovi

Keli: Gradjani žele veću transparentnost


Tomas Keli, direktor programa NDI za Srbiju
Tomas Keli, direktor programa NDI za Srbiju

Direktor programa Nacionalnog demokratskog instituta za Srbiju smatra da je dobro što će sada postojati dva centra moći, umesto jednog.

Kakva god vlada bude formirana u Beogradu, ona će morati da se uhvati u koštac sa ozbiljnim problemima i biće neophodna koordinacija različitih stranaka, ocenjuje u razgovoru za naš program Tomas Keli, direktor programa Nacionalnog demokratskog instituta za Srbiju. Kao pozitivan rezultat političkih promena u Srbiji on vidi nagoveštaj veće transparentnosti u odnosu vlasti prema gradjanima.

Osvrćući se na nedavno održane izbore u Srbiji, Tom Keli pre svega naglašava da su oni u najvećoj meri bili slobodni i pošteni. On primećuje da je bilo izvesnih neregularnosti, ali da one, po svim ocenama, nisu uticale na ishod.

Kada je reč o rezultatu i tumačenju šta on znači, srpski narod bi trebalo da bude ponosan zbog mirne tranzicije vlasti. Ukazao bih na govore u izbornoj noći, kada je predsednik Tadić priznao poraz a novoizbrani predsednik Nikolić proglasio pobedu – kao prelomni trenutak u političkoj istoriji Srbije. Tadić je lako mogao da izgovori nešto što je moglo da podeli zemlju umesto da je ujedini, i taj govor je bio veoma važan, a predsednik Nikolić je takodje bio veoma velikodušan, i on je prvi uputio poruku pomirenja srpskim biračima što je izuzetno važno u demokratiji. To je tradicija koja se razvila u SAD, razgovarao sam sa nekim od mojih srpskih kolega o govoru senatora Mekejna kada je priznao poraz na izborima 2008. i koliko je to važno da se zemlja ujedini posle izbora, i mislim da je to jedan od pozitivnih utisaka koje ja nosim od izborne noći u Srbiji."

Izborni rezultat u Srbiji je iznenadio mnoge domaće i strane analitičare, donekle i zbog istraživanja javnog mnjenja.

Čudno, bio sam iznenadjen a opet i nisam. Bilo je interesantno pratiti izbore i situaciju u proteklih godinu dana. SNS je imao jasnu prednost u anketama jer su birači bili nezadovoljni. Izborima se ili nešto reafirmiše, ili menja, ovo su bili izbori promene jer je od 2008. Srbiji bilo veoma teško da izadje iz ekonomske krize, neki razlozi su bili van njene kontrole, ali je na neke mogla da utiče. Percepcija korupcije je bila stvaran pokretač želje za promenom, i u tom smislu me nije iznenadilo što su ljudi glasali za promene, ono što nas je iznenadilo je što su ankete uoči glasanja ukazivale na Tadićevu pobedu u drugom krugu, a onda je došla izborna noć i drugačiji ishod.“

Posle izbornih rezultata, neki analitičari u SAD primetili su da Vašington nije bio zadovoljan tempom reformi koje su sprovodjene za vreme predsednika Tadića. Tom Keli ističe da njegov institut ne želi da bira strane u političkoj areni.

"Naša lojalnost je na strani gradjana Srbije, na strani razvoja i jačanja demokratskih institucija. U tom smislu, ono što mi očekujemo je veći dijalog o temama važnim za gradjane. To se nije desilo i to nas je zabrinjavalo, razgovarali smo sa kolegama i prijateljima u obe stranke, da ovi izbori treba da se svode na važna pitanja, teme evropske integracije, pitanja kako izvući zemlju iz ekonomske depresije, a to često nije bila tema diskusije u toku kampanje.“

Pitanje koje se univerzalno postavlja je šta se sada očekuje u nastavku evropskih integracija, i produžetku dijaloga Beograda i Prištine.

„Mogu da kažem da sam prilično optimistički raspoložen, mislim da je ova promena nešto što će možda primorati političare na veću saradnju u rešavanju konkretnih problema, pitanja o kojima se nije govorilo u toku kampanje a sada će morati da se govori, sada kada će postojati dva centra političke moći umesto jednog.“

Prema Kelijevim rečima, pozitivan ishod takvog balansa vlasti bila bi veća transparetnost u političkom procesu.

Saradjujemo sa parlamentom kada je reč o skupštinskim odborima, i održavanju pretresa otvorenih za javnost, kojih je u protekle četiri godine bilo veoma malo, to je mnoge ljude frustriralo uključujući i one u DS-u i vladi, jer su želeli veću transparentnost. I mislim da ovaj izborni rezultat može da vodi ka tome, u našim razgovorima sa predstavnicima SNS-om oni to iznose kao cilj - veću transparentnost, predsednik Nikolić je govorio o tome, i mislim da bi to moglo da bude zaista pozitivna promena – razbijanje centra moći u dva različita centra što bi bilo vrlo korisno za to da gradjani bolje znaju šta se dešava.“

Povodom kritika da srpski mediji većinom nisu obavili svoj deo posla u toku izbornog procesa, direktor programa NDI za Srbiju primećuje:

"Moram da se složim, mislim da su mediji bili pristrasni u prilog vladajuće koalicije, ima mnogo razloga kojima se to objašnjava, konsolidacija vlasništva nad medijima, od kojih su mnogi vlasnici navodno bliski DS i vladi, ali to je bilo vidljivo. Postoji vebsajt sa naslovnim stranicama Blica u toku nekoliko nedelja koje deluju veoma nagnute na jednu stranu, i zato mislim da su OEBS i ODIHR to odmah izneli kao problem da nije bilo poštenog pokrivanja svih stranaka i kandidata, i to je nešto što će biti deo debate u budućnosti."

Keli zaključuje da je mandat NDI fokusiran na učešće gradjana u političkom životu i da će to biti naglasak rada ovog instituta i ubuduće.
XS
SM
MD
LG