Linkovi

Tramp podržao NATO, obećao da će poraziti terorizam


Američki predsednik Donald Tramp govori u Varšavi, 6. jul 2017.

Američki predsednik Donald Tramp je u svom prvom velikom govoru u Evropi upozorio da su zapadne vrednosti na udaru i doveo u pitanje spremnost građana da se za njih bore.

Tramp je u obraćanju u Varšavi poručio: "Ključno pitanje našeg doba je da li Zapad ima volju da preživi. Da li verujemo svojim vrednostima dovoljno da bi ih branili pod svaku cenu? Da li dovoljno poštujemo naše građane da brane naše granice?"

“I dok ćemo uvek poželeti dobrodošlicu novim državljanima koji dele naše vrednosti i vole naš narod, naše granice će uvek biti zatvorene za terorizam i ekstremizam", rekao je Tramp u govoru na Trgu Krasinski, gde se okupilo oko pet hiljada ljudi.

Mnogi Poljaci podržavaju Trampovu zabranu imigracije iz šest većinski muslimanskih zemalja i oštro se protive obaveznim kvotama za prijem izbeglica iz Evrope.

Predsednik je podsetio da je pozvao muslimanske zemlje da iskorene terorizam.

“Moramo da budemo ujedinjeni protiv zajedničkih neprijatelja, da im oduzmemo teritoriju, izvore finansiranje i mreže i bilo kakvu ideološku podršku".

Okupljeni građani, od kojih su mnogi navodno autobusima dovedeni iz mesta širom Poljske, više puta su uzvikivali "Donald Tramp" i "SAD".

Manje grupe demonstranata, koji su uglavnom protestovali zbog Trampove odluke da se povuče iz Pariskog klimatskog sporazuma, nisu imale pristup Trgu Krasinski.

Obraćajući se ispred spomenika Varšavskom ustanku iz 1944. godine, Tramp je hvalio svoje domaćine i pozdravio njihovu borbu za slobodu od nacista i komunističke vladavine.

“Ti heroji su podsetnik da je Zapad spašen krvlju patriota, da svaka generacija mora da ustane i učestvuje u odbrani", rekao je američki predsednik.

Takođe je pohvalio Varšavu zato što za odbranu izdvaja dva odsto bruto društvenog proizvoda i ustvrdio da američki pritisak na ostale članice NATO-a daje rezultata.

“Zbog našeg insistiranja, milijarde dolara počele su da se slivaju u NATO...Sjedinjene Države su ne samo rečima, već i svojim potezima dokazale da čvrsto stoje iza Člana 5, obaveze za kolektivnu odbranu".

Predsednici SAD i Poljske, Donald Tramp i Andžej Duda, na konferenciji za novinare u Varšavi
Predsednici SAD i Poljske, Donald Tramp i Andžej Duda, na konferenciji za novinare u Varšavi

Tramp je prethodno, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim kolegom Andžejom Dudom, rekao i da Sjedinjene Države sarađuju sa Poljskom u rešavanju problema ruskih "poteza i destabilizujućeg ponašanja u Ukrajini i drugde", i naglasio da su Sjedinjene Države rešene da osiguraju mir i bezbednost u istočnoj i centralnoj Evropi.

Rekao je i da veruje da je Rusija možda pokušala da se meša u prošlogodišnje američke predsedničke izbore, ali da su možda i drugi bili umešani.

Obećao je i da če okončati zavisnost Poljske od ruskog gasa i povećati isporuke tečnog gasa iz Sjedinjenih Država.

Američki predsednik je tokom posete Poljskoj takođe pozvao sve zemlje da su suprostave severnokorejskoj pretnji i da javno pokažu Pjongjangu "da će njegovo veoma loše ponašanje imati posledice". Istakao je da neće povlačiti crvene linije ili govoriti o svojim planovima, ali da razmišlja o "prično oštrim stvarima".

Susret sa Merkel uoči samita G20

Predsednik Tramp je posle posete Poljskoj doputovao u Hamburg, gde u petak počinje samit lidera najvećih svetskih ekonomija (G20).

Tramp se kasno u četvrtak po lokalnom vremenu sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s kojom se kratko rukovao pred novinarima, pre razgovora koji je bio zatvoren za javnost.

Predsednik SAD sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel uoči samita G20 u Hamburgu
Predsednik SAD sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel uoči samita G20 u Hamburgu

Portparol nemačke kancelarke rekao je da su Merkel i Tramp razgovarali o ekonomskim i trgovinskim pitanjima, najnovijoj severnokorejskoj raketnoj probi i sukobima na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Merkel je više puta kritikovala američkog predsednika zbog njegove odluke da povuče Sjedinjene Države iz Pariskog klimatskog sporazuma. Takođe je poručila da Evropa ne može više da se oslanja samo na Ameriku kao partnera na svetskoj sceni, te da Nemačka i Kina mogu da zajedno rešavaju svetske probleme.

Tramp je pak kritikovao politiku nemačke kancelarke da dozvoli imigrantima da uđu u Nemačku, istovremeno braneći svoju uredbu za ograničavanje imigracije iz šest većinski muslimanskih zemalja.

Merkel i Tramp prvi put se sastali u Beloj kući u martu, a susret u Ovalnoj kancelariji i kasniju konferenciju za novinare obeležilo je niz neugodnih situacija.

Trampa i ostale svetske lidere u Hamburgu su dočekali i protesti hiljada demonstranata, koji su se već sukobili sa policijom.

Učesnici protesta u Hamburgu
Učesnici protesta u Hamburgu

Nemačka policija upotrebila je vodene topove i suzavac da bi potisnula demonstrante, koji su policajce gađali kamenicama, petardama i flašama.

U Hamburgu su pooštrene mere bezbednosti, a ulicama patrolira 20 hiljada policajaca. Očekuje se da će se u gradu okupiti više od 100 hiljada demonstranata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG