Linkovi

Tojota opozvala 7,4 miliona vozila


Vozila su povučena zbog mogućnosti izbijanja požara usled neispravnog prekidača za spuštanje prozora. Prijavljeni problem nije prouzrokovao nijednu nesreću niti povrede.

Japanski proizvođač automobila "Tojota" opozvao je više od 7,4 miliona vozila širom sveta zbog mogućnost da dođe do požara usled neispravnog prekidača za automatsko podizanje i spuštanje prozora u više od deset modela.

Japanski proizvođač saopštio je da prekidač za prozor na strani na kojoj sedi vozač nije bio ujednačeno podmazan tokom proizvodnje, zbog čega dolazi do trenja i povremeno dima.

Problem koji je prijavljen na ukupno 14 modela proizvedenih između 2005. i 2010. godine, uključujući popularni Kamri i Korolu, ali i Jaris, Matriks i RAV4, nije međutim prouzrokovao niti nesreću niti povrede.

Iz SAD biće povučeno oko dva i po miliona vozila, oko 2,8 miliona ukupno iz Kine i Evrope, dok su ostala vozila iz svih krajeva sveta, uključujući Japan, Kanadu, Australiju i Bliski istok. Radi se o novom u nizu opoziva od kraja 2009, koji su umnogome ugrozili "Tojotinu" reputaciju proizvođača pouzdanih i bezbednih vozila. Akcije kompanije današnji dan su završile sa gubitkom od 1,9 odsto svoje vrednosti
XS
SM
MD
LG