Linkovi

Mladić optužen da je namjerno kamionom udario u ogradu blizu Bijele kuće


Tajni agenti i policija pretražuju kamion (Foto: REUTERS/Nathan Howard)
Tajni agenti i policija pretražuju kamion (Foto: REUTERS/Nathan Howard)

Policija je uhapsila mladića iz Mizurija za kojeg se vjeruje da je namjerno kamionom udario u bezbjednosnu ogradu u parku blizu Bijele kuće.

Vozač kamiona udario je u ogradu na trgu Lafajet u ponedeljak veče, rekao je portparol Tajne službe. Vozač je Identifikovan kao 19-godišnji Sai Varšit Kandula iz Česterfilda, predgrađa u Sent Luisu. Niko nije povrijeđen u incidentu.

Očevidac Kris Zabodži rekao je za agenciju Asošijeted pres da je vozač najmanje dva puta udario u ogradu. Zabodži, 25-godišnji pilot koji živi u Vašingtonu, rekao je da je bio blizu trga kada je čuo kako kamion udara u ogradu.

"Kada je kamion krenuo u rikverc i ponovo udario, odlučio sam da je vrijeme da odem", ispričao je Zabodži.

Agenti Tajne službe i pripadnici gradske policije pretražili su kamion poslije incidenta i prema snimcima lokalnih medija, u njemu između ostalog pronašli nacističku zastavu.

Prolaznici pored kamiona koji je udario u ogradu blizu Bijele kuće (Foto: REUTERS/Nathan Howard)
Prolaznici pored kamiona koji je udario u ogradu blizu Bijele kuće (Foto: REUTERS/Nathan Howard)

Na osnovu preliminarne istrage, istražitelji vjeruju da je vozač "možda namjerno udario u bezbjednosnu ogradu na trgu Lafajet", rekao je portparol Tajne službe.

Policija je saopštila da je Kandula uhapšen po više optužbi, uključujući prijetnju da ubije, otme ili nanese povrede predsjedniku, potpredsjednici ili članovima njihovih porodica, zatim napad opasnim oružjem, nemarnu vožnju, uništavanje federalne imovine i upad na tuđu imovinu.

Trg Lafajet, sa kojeg se možda najbolje vidi Bijela kuća, jedna je od najpoznatijih lokacija za proteste. Bio je zatvoren gotovo godinu dana nakon što su federalne vlasti ogradile to područje posle protesta zbog policijskog ubistva Džordža Flojda u maju 2021. godine.

XS
SM
MD
LG