Linkovi

Tinejdžeri u Crnoj Gori osam sati dnevno ispred ekrana


Rezultati istraživanja o korišćenju medija u Crnoj Gori, koji su, pored ostalog, pokazali da tinejdžeri provode osam sati ispred raznih ekrana, izazvali su oštre reakcije stručnjaka i javnosti, koji su te podatke ocijenili "alarmantnim".

Prvo nacionalno reprezentivno istraživanje o korišćenju medija u Crnoj Gori, sprovedeno u okviru kampanje Medijska pismenost UNICEF-a i Agencije za elektronske medije (AEM), pokazalo je da veliki broj djece, uzrasta od 12 do 17 godina ne bi mogao da zamisli svoju svakodnevnicu bez mobilnog telefona i televizije.

Prema tim podacima, svako peto dijete od devet do 17 godina u posljednjih godinu dana nije pročitalo nijednu knjigu van školskih zadataka, a to nije učinilo ni više od 40 odsto roditelja.

Da stvar bude više zabrinjavajuća, istraživanje UNICEF-a i AEM pokazalo je da više od dvije trećine anketirane djece tokom prošle godine nije bilo u pozorištu, dvije trećine nije posjetilo muzički koncert, 75 odsto nije išlo u muzej, a 85 odsto na izložbu slika.

Šef UNICEF-a za Crnu Goru Osama Kigali ocijenio je podatke iz istraživanja "alarmantnim" i istakao da oni ukazuju na obrazovno i kulturno siromaštvo djece, podsjećajući koliko su umjetnost i sport korisni za razvoj svakog djeteta.

"Iz tog razloga pozivam umjetničke i sportske ustanove i profesionalce da djeci redovno omoguće besplatne umjetničke i sportske aktivnosti širom zemlje", rekao je Kigali.

Predstavnici mladih koji su učestvovali u kampanji ocijenili su posebno zabrinjavajućim izuzetno slabu posjetu kulturnim institucijama od strane najmlađe populacije, ali i činjenicu da više of 40 odsto roditelja u prošloj godini nije pročitalo nijednu knjigu.

“To je veoma pogrešno, posto ste vi roditelji, oni koji vašim navikama
oblikujete naše navike”,
rekla je Milica Vujošević, mlada reporterka
kampanje.

"Živite, ne simulirajte život!"

Ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori, muzičar Antonije Pušić
poznatiji kao Rambo Amadeus, rekao da je je osnovni razlog
poražavajućih podataka to što je internet besplatan i pozvao roditelje
da djeci posvete pažnju umjesto što ih puštaju da “bleje povazdan u
ekran”.

“Moja poslednja poruka je - život je oflajn, a simulacija života je
onlajn. Živite, ne simuliajte život",
poručio je Rambo Amadeus na
zajedničkoj konferenciji za medije UNICEF-a i AEM.

Prema navodima organizatora kampanje, istraživanje je sprovedeno
tokom avgusta mjeseca na teritoriji cijele Crne Gore, na uzorku od
1.050 roditelja i 655 djece uzrasta od 9 do 17 godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG