Linkovi

Deca i tehnologija - odgovorni roditelji ili industrija?


Čak i na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu vlada ambivalentnost u pogledu na to kako tehnologija utiče na decu. Glas Amerike razgovarao je sa nekoliko ljudi o dobrobitima i ceni u vremenu kada tehnologija sve više postaje deo života mladih ljudi.

Raznobojna slova se nalaze u kutiji sa igračkama svakog deteta. “Square Panda” slova stavlja na ekran, a dete treba da pročita reč.

Ketrin Grin radi za kompaniju “Square Panda”, koja se bavi tehnologijom za rano učenje. Ona takođe ima dvogodišnje dete, koje se nikada nije igralo sa tablet kompjuterom ni telefonom dok nije dobilo “Square Panda”-u.

Bilo je neverovatno i zapravo zastrašujuće na neki način, videti koliko ga je brzo privuklo i koliko je brzo znao šta da radi”.

Na svetski čuvenom Sajmu potrošačke elektronike 2018. gde tehnološka industrija dolazi da pokaže svoju robu, postoji ambivalentnost oko uticaja tehnologije na decu.

Ja sam na tome radila jako dugo i mi kao društvo moramo da postavimo svoja sopstvena pravila. Ne mislim da možete da se oslonite na industriju da ih ona postavi, ali mislim da možete na njih da se oslonite da vam naprave instrumente kojima ćete lakše postaviti svoja pravila”, smatra analitičarka Robin Reskin.

Džon Ši, dugogodišnji direktor u industriji tehnologije, došao je do spoznaje kada su njegova deca dobila laptopove.

“Nestali su iza monitora”.

On je napravio seriju interaktivnih igara za koje ekran nije potreban. Ši takođe ističe da bi odgovorni trebalo da prave proizvode i da nude usluge, koje bi dozvolili sopstvenoj deci da koriste.

“Neću da pravim sve te stvari koje će jednostavno da usisaju vreme naše dece bez ikakve koristi, to ih odvlači od ljudskog kontakta, odvlači ih od roditelja i nastavnika, čini ih da se osećaju usamljeni. Ja ću praviti proizvode koje će moja deca zaista koristiti”.

S obzirom da sve više dece koristi pametne telefone, tablet kompjutere i aplikacije, da li roditelji treba da postave granice ili industrija tehnologije takođe treba da deli odgovornost?

“Ta industrija ima ogromnu priliku da kaže mi ćemo da vas obrazujemo, verujte nam, mi će sve da rešimo. Oni to duguju ljudima”, smatra Robin Reskin.

I pored želje da poboljšamo naše živote sa povezanim kućama, odećom u kojoj su ugrađeni senzori i toplim i nežnim robotima, ipak postoji spoznaja o štetnom uticaju preopterećenosti tehnologijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG