Linkovi

Tina Smit menja Ala Frenkena - senatora optuženog za nedolično ponašanje


Tina Smit (arhivska fotografija)
Tina Smit (arhivska fotografija)

Zamenica guvernera Minesote i članica Demokratske stranke Tina Smit imenovana je na mesto senatora Ala Frankena, koji je podneo ostavku zbog optužbi nekoliko žena da se nedolično ponašao.

„Ona voli ljude i ljudi vole nju. Ima veliki integritet i visoke lične i profesionalne standarde“, rekao je guverner Minesote Majk Dejton posle imenovanja 59-godišnje Tine Smit. Ona je postavljena na taj položaj do novembra 2018, za kada su planirani specijalni izbori u Minesoti, na kojem će se odlučivati o Frankenovom nasledniku u poslednje dve godine mandata. Tina Smit je saopštila da će se kandidovati na tim izborima.

Demokratski senator Al Franken suočio se sa optužbama nekoliko žena, a prva ih je javno iznela nekadašnja voditeljka iz Los Anđelesa Lijen Tviden. Ona je Frenkena optužila da ju je na silu poljubio i da je nedolično dodirivao. Posle njene, usledile su i optužbe drugih žena. Franken se svima izvinio, ali su kolege iz Senata na njega vršile pritisak da podnese ostavku.

Prilikom objavljivanja da se povlači iz Senata, Al Franken je rekao da je „ironično što podnosi ostavku dok Donald Tramp ostaje na svom mestu uprkos optužbama brojnih žena da se tokom kampanje nedolično ponašao“. Tramp je te optužbe negirao.

XS
SM
MD
LG