Linkovi

Uprkos tenzijama SAD i Rusija zatražile međunarodnu istragu napada hemijskim oružjem u Siriji


Sergej Lavrov i Reks Tilerson uoči razgovora u Moskvi 12. aprila 2017.
Sergej Lavrov i Reks Tilerson uoči razgovora u Moskvi 12. aprila 2017.

Sjedinjene Države i Rusija složile su se u sredu da pozovu na međunarodnu istragu povodom smrtonosnog napada hemijskim oružjem u Siriji prošle nedelje, koji je izazvao odgovor predsednika SAD Donalda Trampa u vidu raketnog napada protiv sirijskog režima predsednika Bašara al Asada.

Zajednička ponuda Ujedinjenim nacijama i ekspertima za oružje da ispitaju napad gasom sarin, u kome je ubijeno više od 85 ljudi i od koga je bolesno ostalo stotine drugih, stigla je nakon što se državni sekretar SAD Reks Tilerson susreo u Moskvi, tokom nekoliko sati dugih razgovora, sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i nešto kasnije sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Tilerson, novi najviši američki diplomata, rekao je novinarima na pres konferenciji da je kazao Putinu: "Trenutno stanje rusko-američkih odnosa je na vrlo niskoj razini. Nivo poverenja između dve zelje je nizak".

Lider Kremlja, govorivši odvojeno u intervjuu za rusku državnu televiziju, složio se da su odnosi Vašingtona i Moskve pogoršani ove godine.

Neposredni spor između Moskve i Vašingtona nastao je oko pitanja kako se dogodio hemijski napad u Siriji 4. aprila. Tilerson je rekao da su SAD "prilično uverene" da je napad "bio planiran i da ga je usmerile i sprovele snage sirijskog režima". Sa svoje strane, Lavrov nije ponudio objašnjenje ruskih tvrdnji da je gas sarin bio ili provokacija sirijskih pobunjenika, ili da su sirijski vojni avioni pogodili skladište oružja pobunjenika u kome se nalazio taj smrtonosni gas.

"Temeljna" istraga

"Insistirali smo na tome da se sprovede vrlo temeljna istraga", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa Tilersonom. "Želimo poštenu istragu".

Prvi diplomata Rusije rekao je da Moskva ne želi da "štiti bilo koga" ko je odgovoran za napad.

Tilersonov put u Moskvu predstavlja najviši kontakt između SAD i Rusije, otkako je Tramp preuzeo dužnost u januaru. Stavovi dve svetske najveće nuklearne sile su u neskladu po mnogim pitanjima, uključujući to što Moskva nastavlja da podržava pobunjenike u istočnoj Ukrajini koji se bore protiv vlade u Kijevu, kao i tvrdnje obaveštajne zajednice SAD da su kompjuterski hakerski napadi naređeni iz Kremlja uticali na prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD.

Putin i Tilerson, bivši šef naftnog giganta "Ekson mobajl", poznaju se veoma dobro. Ruski predsednik jednom je dao tadašnjem CEO-u Tilersonu odlikovanje Kremlja za prijateljstvo, ali se klima među njima značajno ohladila od onda.

Tilerson je rekao u sredu da je rusko mešanje u izbore u SAD bilo ozbiljan problem i da je bio "značajno dobro namešten".

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Reks Tilerson ulaze u prostoriju u kojoj će se održati razgovori, u Moskvi, 12. aprila 2017.
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Reks Tilerson ulaze u prostoriju u kojoj će se održati razgovori, u Moskvi, 12. aprila 2017.

Lavrov je protestovao ustvrdivši da je Rusija žrtva "vrlo klevetničkih napada", dodavši: "Moram da kažem još jedanput - niko nije pokazao ni jedan jedini dokaz".

"Dajte nam dokaze" ruske nezakonite umešanosti u američku politiku, rekao je Lavrov, "i mi ćemo odgovoriti".

"Potencijal" za unapređenje odnosa

Američki napad krstarećim raketama na sirijski vojni aerodrom prošle nedelje, eskalirao je tenzije oko sirijskog konflikta, koji je sada u svojoj sedmoj godini, rekao je Lavrov. Ipak, dodao je da veruje da Moskva i Vašington imaju "veliki potencijal" da unaprede svoje odnose.

Američki kriminalistički istražitelji i članovi obaveštajnih komiteta oba doma kongresa analiziraju prošlogodišnje rusko hakovanje kompjutera u centrali Demokratske stranke i sa tim povezano objavljivanje mejlova, koje je sprovela grupa Vikiliks, što je viđeno kao neprijatnost za Trampovu suparnicu u trci za predsednika, bivšu državnu sekretarku SAD, Hilari Klinton. FBI istražuje da li su Trampovi saradnici bili umešani u kriminalne veze sa ruskim zvaničnicima, kako bi povećali Trampove izborne šanse.

Tilerson je rekao: "Treba da pokušamo da stavimo tačku na ovu stalnu degradaciju odnosa, u kojoj se ne radi ništa kako bi se obnovilo poverenje između naše dve zemlje ili kako bi se napravio progres po temama koje su od najvećeg značaja za obe naše zemlje".

Američki izaslanik rekao je da dve zemlje "treba da se slože oko osnivanja radne grupe koja bi se bavila manjim temama i koja bi načinila napredak u pravcu stabilizacije odnosa, kako bismo onda mogli da se pozabavimo ozbiljnijim problemima. Ministar spoljnih poslova Lavrov i ja složili smo se da ćemo razmotriti buduće predloge date na temu napretka u Siriji, uključujući konsultacije sa našim saveznicima i članicama koalicije i mi ćemo nastaviti diskusiju o tome kako pronaći rešenje za konflikt u Siriji".

Arhiva - Ruski predsednik Vladimir Putin predsedava Savetom za nacionalnu bezbednost u Mskvi, 31. marta 2017.
Arhiva - Ruski predsednik Vladimir Putin predsedava Savetom za nacionalnu bezbednost u Mskvi, 31. marta 2017.

Putin želi "dokaz"

Putin je za državnu televiziju "Mir" govorio o generalnom padu američko-ruskih odnosa, pred sastanak sa Tilersonom.

"Može se reći da nivo poverenja na radnom nivou, pogotovo na vojnom nivou, nije postao bolji, već je izgleda ponajpre opao", rekao je Putin. "Gde je dokaz da su sirijske trupe upotrebile hemijsko oružje? Ne postoji, nikakav. Ali, bilo je kršenja međunarodnog prava. To je očigledna činjenica".

Tramp je hvalio Putina kao snažnog lidera tokom svoje duge kampanje u trci za Belu kuću, ali u sredu je naglasio ulogu ruskog predsednika u ratu u Sirji.

"Iskreno, Putin podržava osobu koja je odistinski zla osoba", rekao je Tramp, što se odnosilo na Asada. "Mislim da je to vrlo loše za Rusiju. Mislim da je to vrlo loše za čovečanstvo".

XS
SM
MD
LG