Linkovi

Susret Tilerson Ši Djinping u Pekingu


Kineski predednik Ši Djinping se rukuje sa državnim sekretarom Reksom Tilersonom, Peking, 19. mart, 2017.

Američki državni sekretar Reks Tilerson i kineski predsednik Ši Djinping su danas saopštili da se raduju novoj eri saradnje izmedju dve zemlje.

Posle kratkog sastanka u Pekingu, Tilerson je rekao da se Sjedinjene Države raduju prvom ikada sastanku izmedju Šia i predsednika Donalda Trampa, što je očigledna referenca na nepotrvrdjen izveštaje planova Trampa i Šia da se sastanu na Floridi narednog meseca.

"Predsednik Tramp veoma visoko ceni komunikacije koje su već odigrale izmedju vas i njega, posebno dugačak telefonski razgovor gde je bilo dugih razmena gledišta u cilju poboljšanja razumevanja načina na koji Kina gleda na odnose sa Sjedinjenim Državama kao i sa predsednikom Trampom. On se raduje poboljšanju tog razumevanja i prilici za posetu u budućnosti."rekao je Tilerson.

Ši je ponovio komentare iz prošlomesečnog telefonskog razgovoara sa predsednikom Trampom kada su se dvojica lidera složila da sprovedu dalju američko kinesku saradnju istakavši: " Moramo da uložimo zajednička nastojanja u cilju unapredjenja odnosa Kine i Sjedinjenih Država i verujemo da možemo da obezbedimo da se odnosi kreću napred na konstruktivan način u novoj eri."

Nije bilo spomena spornih pitanja u regionu niti u odnosima izmedju Pekinga i Vašingtona.

XS
SM
MD
LG