Linkovi

Tilerson: Severnokorejska raketa mogla da pogodi neki od putničkih aviona


Američki državni sekretar Reks Tilerson na sastanku u Kanadi
Američki državni sekretar Reks Tilerson na sastanku u Kanadi

Putnici na komercijalnom letu između San Franciska za Hong Kong mogli su da vide severnokorejsku interkontinentalnu balističku raketu lansiranu u novembru 2017., rekao je državni sekretar SAD Reks Tilerson tokom okupljanja šefova diplomatija u Vankuveru u Kanadi I istakao da to pokazuje “bezobzirnost” režima Kim Džong Una.

Severna Koreja testirala je interkontinentalnu balističku raketu 28. novembra. Prema podacima Uprave za federalnu avijaciju, komercijali let bio je 280 milja daleko od tačke udara.

“Prema podacima Sekretarijata za odbranu, bilo je predviđeno da u tom vazdušnom prostoru leti 716 aviona. Broj sedišta u tih 716 aviona je 152.110. To je veliki broj ljudi iz velikog broja zemalja koji su bili izloženi riziku zbog neodgovornog testiranja balističke rakete”, rekao je Tilerson I istakao da je postojala realna opasnost da raketa ili neki njen deo pogodi neki od aviona.

Tilerson nije otkrio na kom letu su putnici videli severnokorejsku raketu I da li je avion zbog toga promenio svoju rutu.

“Imajući u vidu bezobzirnost koju je pokazala Severna Koreja, ne možemo očekivati da vodi računa o tome da li će se nešto naći na putu rakete koju lansira ili njenih delova”, rekao je američki državni sekretar.

Tilerson je konstatovao da je svet u “tenzičnoj fazi” uzimajući u obzir koliko je Pjongjang napredovao u razvoju nuklearnog naoružanja. Ipak, kaže da su SAD I druge zemlje rešene da ne dozvole da Severna Koreja ikada postane nuklearna sila.

Sastanak SAD I njenih saveznica u Korejskom ratu, u Vankuveru u Kanadi ima za cilj da otkloni pretnju sukoba sa Severnom Korejom. Kina I Rusija, koje Vašington optužuje da ne rade dovoljno na rešavanju tog problema, nisu bile pozvane na sastanak. U zajedničkoj izjavi učesnici sastanka su se saglasili da preduzmu korake u primeni sankcija I dalje diplomatske akcije koje idu dalje od onih koje je predvidela rezolucija Saveta bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG