Linkovi

Počelo zasedanje u Vankuveru, glavna tema Severna Koreja


Kang Kjung Va na putu da se sastane sa kanadskom ministarskom spoljnih poslova

Amerika i Kanada okupili su zvaničnike iz 20 zemalja, uključujući i južnu Koreju, na zajedničkom sastanku u Vankuveru sa ciljem da izvrše pritisak na Severnu Koreju da napusti program nuklearnog naoružanja.

Sastanak vode državni sekretar SAD Reks Tilerson i kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend. Skupu prisustvuju uglavnom zemlje koje su podržavale Južnu Koreju tokom Korejskog rata ranih 50-ih godina prošlog veka, dok Rusija i Kina nisu pozvane.

Južnokorejski ministar spoljnih poslova, Kang Kjung Va, rekao je da se raduje ovom “važnom okupljanju” i zahvaljuje domaćinima - SAD i Kanadi

Odluka o zasedanju usledila je nakon poslednjeg testiranja intekontinentalnog balističkog projektila u Severnoj Koreji i odbacivanja zahteva UN Pjongjangu da se uzdrži od daljih nuklearnih proba.

OKUPLJENI MINISTRI SLOŽNI PO PITANJU NAMETANJA VEĆEG PRITISKA

Na otvaranju današnjeg skupa u Vankuveru o nuklearnom i raketnom program Severne Koreje, čiji domaćini su SAD i Kanada, američki državni sekretar Reks Tilerson saopštio je da se ovakvim okupljanjem istomišljenika šalje objedinjena poruka lideru Severne Koreje Kim Džong Unu da prihvatanje nuklearnog statusa njegove zemlje ne dolazi u obzir.

"Cena za ovakvo ponašanje režima u Pjongjangu mora se povećati do te mere da Severna Koreja bude primorana da pristupi kredibilnim pregovorima", dodao je Tilerson.

Kanadska ministarka spoljnih poslova poručila je okupljenima da je potrebno poboljšati efikasnost postojećih sankcija.

SARADNJA IZMEĐU DVE KOREJE NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA

Severna Koreja poslaće orkestar od 140 članova da nastupa tokom Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji narednog meseca, odlučeno je na drugom sastanku dve delegacije u pograničnom selu Panmundžom.

Južnokorejski zvaničnici vide ovaj potez kao pomirljivi gest nakon višemesečnih tenzija.

Razgovori o daljem učešću severnojkorejskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama nastaviće se u sredu, ali sve usaglašene odluke mora da potvrdi Medjunaropdni olimpijski komitet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG