Linkovi

Tilerson Balkanu: Napustite stara neprijateljstva za trajni mir


Američki državni sekretar Reks Tilerson govori u Centru Vudro Vilson, 28. novembar 2017.

Američki državni sekretar Reks Tilerson poručio je u utorak balkanskim zemljama da "napuste stara neprijateljstva kako bi stvorili trajni mir".

"Imate šansu da odredite novi tok istorije. Krvne veze više ne bi trebalo da budu borbene linije", naglasio je Tilerson u obraćanju u Centru Vudro Vilson u kojem je govorio o američkom partnerstvu sa Evropom.

"Sjedinjene Države i svet žele da vide novu generaciju Srba, Hrvata, Albanaca, Bošnjaka, Kosovara i drugih koji će oprostiti prošlost, čak i ako ne mogu da je zaborave", istakao je državni sekretar.

Dodao je da "Sjedinjene Države uviđaju krhkost Balkana i da će nastaviti da rade sa partnerima u Evropskoj uniji da donesu stabilnost, prosperitet i demokratiju u regionu".

Tilerson je takođe pokušao da uvjeri Evropu da su Sjedinjene Države i dalje u potpunosti posvećene evropskoj bezbjednosti, naročito kada je riječ o suočavanju sa prijetnjama iz Rusije.

Uoči evropske turneje naredne nedelje, u okviru koje će posjetiti nekoliko evropskih prijestonica, Tilerson je u govoru u Centru Vudro Vilson rekao da će Sjedinjene Države prve odgovoriti na bilo koji napad na evropske saveznike, kako je i predviđeno članom 5 povelje NATO-a. Tilersonovi komentari trebalo je da ublaže rasprostranjeno strahovanje da se Trampova administracija povlači iz Alijanse zahtjevom da evropske članica plaćaju više za odbranu.

„Naš bezbjednosni odnos sa Evropom je neraskidiv“, poručio je američki diplomata i dodao da su „savezi besmisleni ako njihove članice nisu sposobne ili spremne da ispune svoje obaveze. Tilerson je naglasio da je mehanizam za kolektivnu odbranu NATO-a „najbolji koji imamo za sprečavanje agresije“.

Predsjednik Donald Tramp kritikovan je zato što je više puta zahtijevao od evropskih članica da iz budžeta izdavaju planiranih 2 odsto za odbranu, što trenutno radi samo njih nekoliko. Tramp je u jednom trenutku čak rekao da će Vašington možda biti manje spreman da ih brani, ako ne ispune njegov zahtjev.

Tilerson je istakao da će Sjedinjene Države prve ispuniti obaveze u slučaju napada na saveznika i podsjetio da je član 5 prvi put aktiviran posle terorističkih napada 11. septembra. Poručio je međutim da evropske države moraju da preuzmu veću odgovornost za svoje bezbjednosne izazove i da Sjedinjene Države ne mogu same da plaćaju za evropsku odbranu.

Američki državni sekretar je tokom govora oštro kritikovao Rusiju, zbog vojnih intervencija u Gruziji i Ukrajini i miješanja u evropske izbore i politiku. Rekao je da su takvi potezi neprihvatljivi i da ne priliče odgovornom članu međunarodne zajednice. Zaključio je i da “transatlantskim jedinstvom prenosi poruka ruskoj vladi da se neće ignorisati flagrantno kršenje međunarodnih normi”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG