Linkovi

Tilerson za diplomatiju, Kim za razvoj nuklearnog oružja


Američki državni sekretar Reks Tilerson govori u Atlantskom savjetu, 12. decembar, 2017.
Američki državni sekretar Reks Tilerson govori u Atlantskom savjetu, 12. decembar, 2017.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je u govoru u Atlantskom savjetu zauzeo drugačiji stav o Sjevernoj Koreji, navodeći da su Sjedinjene Države spremne da održe prvi sastanak sa sjevernokorejskim zvaničnicima, bez preduslova. Međutim,Tilerson je takođe istakao da je prije početka razgovora potreban period mira - bez dodatnih nuklearnih i raketnih proba.

Državni sekretar Reks Tilerson je tokom govora, u utorak na forumu u Atlantskom savjetu ponovo podstakao nadu u diplomatsko rešenje spora sa Sjevernom Korejom, u pogledu nuklearnog i raketnog programa te zemlje.

“Spremni smo da razgovaramo kad god Sjeverna Koreja bude spremna na to. I spremni smo za prvi sastanak bez preduslova. Trebalo bi da se sastanemo i jednostavno razgovaramo o vremenu, ako žele, o tome da li će sto biti četvrtast ili okrugao, ako je to nešto što ih interesuje”.

Tilersonova ponuda pozdravljena je u srijedu u Pekingu, čije Ministarstvo inostranih poslova je izrazilo nadu da Vašington i Pjongjang mogu da se nađu na pola puta i preduzmu značajne korake ka dijalogu.

Sjeverna Koreja je poslednjih mjeseci izvela niz testova balističkih projektila, među kojima je i proba rakete koja, kako je krajem novembra tvrdio Pjongajng, može da dostigne bio koji dio američkog kopna.

To je obnovilo strahovanja od mogućeg katastrofalnog nuklearnog sukoba na Korejskom poluostrvu. Tilerson je jasno stavio do znanja da razgovori mogu da počnu tek kad se obustave raketne probe.

“Ako ima bilo kakvih uslova, onda je to da bi bilo veoma teško razgovarati, ako u sred razgovora odlučite da tesitirate još jednu napravu. Mislim da razumiju da za razgovore mora postojati period mira”.

Međutim, to je malo vjerovatno, s obzirom na to da je sjevernokorejski lider Kim Džon Un ponovo zaprijetio da će nastaviti sa razvojem nuklearnog oružja.

Uprkos tome što se zalaže za, kako je saopštio, mirni pritisak, američki državni sekretar je poručio da oštre sankcije i druge mjere mogu da budu samo uspješne, zato što je američka vojska sprema da reaguje u slučaju neuspjeha diplomatije.

Priznao je i da se Kina već priprema za mogućnost masovnog priliva sjevernokorejskih izbjeglica, u slučaju nestabilnosti u Sjevernoj Koreji.

XS
SM
MD
LG