Linkovi

Tilerson: Preduzmimo akciju pre Severne Koreje


Američki državni sekretar Reks Tilerson (desno) na današnjoj sednici SB UN, pored generalnog sekretara UN Antonija Gutereša

Američki državni sekretar Reks Tilerson prvi put je posetio sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku, od kada je preuzeo poTilerson: ložaj šefa diplomatije SAD. Tilerson je predsedavao sednicom Saveta bezbednosti na visokom nivou o pretnji koju predstavljaju ambicije Severne Koreje da izgradi atomsku bombu i tom prilikom pozvao to telo da preduzme akciju - kako je rekao - „pre nego što to učini Severna Koreja".

Kao domaćin specijalne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Reks Tilerson je rekao da je pretnja nuklearnog napada Severne Koreje na Seul ili Tokio stvarna, a da je, po svemu sudeći, samo pitanje vremena kada će Severna Koreja dostići kapacitete da izvrši udar i na kontinentalni deo SAD.

Tilerson je pozvao međunarodnu zajednicu da u potpunosti primeni sankcije Ujedinjenih nacija i da prekine ili svede na minimum diplomatske odnose sa Pjongjangom.

Američki državni sekretar naglasio je da, s obzirom na sve snažniju retoriku Severne Koreje, SAD ne mogu da budu pasivne:

“Predugo je međunarodna zajednica samo reagovala na poteze Severne Koreje. To mora da prestane. Ukoliko ne budemo preduzeli akciju sada, ovo najvažnije bezbednosno pitanje na svetu moglo bi da donese katastrofalne posledice. Već ranije smo to rekli, ali vredi ponoviti: politika strateškog strpljenja je završena. Dodatno strpljenje značilo bi samo prihvatanje nuklearne Severne Koreje. Što više odugovlačimo, pre ćemo doći u situaciju da je vreme isteklo”.

Neposredno pred početak sednice Saveta bezbednosti, ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji rekao je da su “dijalog i pregovori” jedini izbor kada se radi o nuklearnoj pretnji Severne Koreje, ali i da će on lično učiniti sve što može da izbegne izbijanje rata.

Prošle godine, Severna Koreja je sprovela dve nuklearne probe i lansirala 24 balističke rakete. Ove godine već je izvela probe balističkih raketa u februaru, martu i aprilu, a stručnjaci veruju da svakog trenutka možda da izvede još jednu nuklearnu probu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG