Linkovi

Severna Koreja vežba artiljeriju, stigla američka podmornica


Američka podmornica Ju-es-es Mičigen uplovljava u Busan, Južna Koreja, 25. aprila 2017.
Američka podmornica Ju-es-es Mičigen uplovljava u Busan, Južna Koreja, 25. aprila 2017.

Severna Koreja izvela je u utorak veliku vežbu artiljerijskog bojevog gađanja što je temelj njene vojske, izveštavaju mediji, dok se američka podmornica usidrila u Južnoj Koreji u sklopu demonstracije sile usled rastuće brige zbog nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga.

Pristajanje američke podmornice Ju-es-es Mičigen događa se u trenutku kada udarna grupa brodova SAD, predvođena nosačem aviona, plovi ka korejskim vodama i kada se najviši izaslanici za pitanje Severne Koreje iz Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država sastaju u Tokiju.

Strahovanja su porasla tokom poslednjih nedelja da bi Severna Koreja mogla da izvede još jednu probu dalekometne rakete, prkoseći sankcijama Ujedinjenih nacija, moguće u utorak, na godišnjicu osnivanja njene vojske.

Južnokorejska Jonhap novinska agencija izvestila je da je Sever, izgleda, rasporedio veliki broj dalekometnog artiljerijskog oruđa u regionu Vonsan, na istočnoj obali u utorak, za vežbu bojevog gađanja.

Izveštaji, koji citiraju anonimni izvor iz južnokorejske vlade, govore da je vežbu verovatno nadzire severnokorejski lider Kim Džong Un.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje reklo je da ne može u ovom trenutku da potvrdi te izveštaje.

"Naša vojska pažljivo nadzire pokrete vojske Severne Koreje u regionu Vonsan i mi čvrsto održavamo svoju spremnost", saopštila je Kancelarija Udruženog generalštaba vojske Južne Koreje.

Severnokorejski državni mediji prkosno su komentarisali obeležavanje 85. godišnjice osnivanja Korejske narodne armije, rekavši da je ta vojska spremna da "privede kraju istoriju američkog intrigantskog i nuklearnog ucenjivanja".

"Ne postoje granice udarne moći Narodne armije naoružane našom vrstom najsavremenije opreme, koja uključuje razno precizno i minijaturno nuklearno oružje i balističke rakete koje se lansiraju sa podmornica", pišu u uredničkom komentaru na naslovnoj strani zvanične novine Rodonog šinmun.

Rastuća severnokorejska raketna i nuklearna pretnja verovatno je najveći bezbednosni izazov sa kojim se susreće predsednik SAD, Donald Tramp.

Tramp je obećao da će sprečiti Severnu Koreju da postane sposobna da pogodi Sjedinjene Države nuklearnom raketom i rekao da su sve opcije na stolu, uključujući i vojne udare.

On je poslao udarnu grupu predvođenu nosačem avona Ju-es-es Karl Vinsonom u vode oko Korejskog poluostrva kao upozorenje Severnoj Koreji i kao znak solidarnosti sa američkim saveznicima u reigonu.

Mornarica Južne Koreje saopštila je da izvodi vežbe bojevog gađanja sa američkim razaračima u utorak u vodama zapadno od Korejskog pluostrva i da bi uskoro trebalo da im se pridruži udarna grupa na čelu sa nosačem aviona, koja se približava regionu.

Japanski glavni šef kabineta vlade, Jošihide Suga, rekao je medijima da bi izaslanik Kine za nuklearna pitanja, Vu Davei, trebalo da razgovara sa zvaničnicima japanskog ministarstva spoljnih poslova u utorak. Izvor iz ministarstva rekao je da će se Vu verovatno sresti sa svojim japanskim kolegom zaduženim za nuklearna pitanja u sredu.

Izaslanik Japana za Severnu Koreju, Kenđi Kanasugi, rekao je nakon razgovora sa svojim kolegama iz SAD i Južne Koreje da su se svi složili da bi Kina trebalo da preuzme konkretnu ulogu u rešavanju krize i da bi mogla da upotrebi naftni embargo kao instrument pritiska na Sever
"Verujemo da Kina ima vrlo, vrlo važnu ulogu", rekao je američki izaslanik za pitanja politike prema Severnoj Koreji, Džozef Jun.

Neobičan brifing Senata

Odgovarajući na bujicu diplomatske i vojne aktivnosti u Aziji, Stejt dipartment u Vašingtonu saopštio je u ponedeljak da bi državni sekretar SAD, Reks Tilerson, trebalo da predsedava specijalnim ministarskim sastankom Saveta bezbednosti UN posvećenim Severnoj Koreji u petak.

Tilerson, zajedno sa sekretarom za odbranu Džimom Matisom, direktorom Nacionalne obaveštajne službe Danom Koutsomi predsedavajućim Udruženog generalštaba, generalom Džozefon Danfordom, takođe bi trebalo da održi neobičan brifing za ceo senat SAD o Južnoj Koreji, u sredu, rekli su saradnici Senata.

Portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da ovi sastanci, koje saziva SAD, jasno pokazuju američki pritisak koji bi mogao da "izazove totalni rat" na Korejskom poluostrvu.

"Današnja realnost ponovo opravdava odluku da se jača nuklearna moć u kvalitetu i kvatitetu pod barjakom stremljenja ka ekonomskom razvoju i nukelarnoj moći i pokazuje da je bila ispravna", rekao je neimenovani portparol u izjavi koju objavljuju državni mediji Severne Koreje.

U ponedeljak, Tramp je pozvao na pooštravanje sankcija UN protiv Severa, rekavši da je to globalna pretnja i "problem koji konačno treba da rešimo".

"Status kvo sa Severnom Korejom je neprihvatlji", rekao je Tramp tokom sastanka u Beloj kući sa 15 ambasadora u Savetu bezbednosti UN, uključujući i predstavnike Kine i Rusije. "Savet mora da bude spreman da uvede dodatne i oštrije sankcije zbog severnokorejskog nukelarnog i programa balističkih raketa".

Zvanični list Čajna dejli u utorak piše da je vreme da Pjongjang i Vašingon načine korak unazad sa oštrom retorikom i da čuju glasove razumnog pozivanja na mirno rešenje.

"Sudeći po njihovim poslednjim rečima i delima, donosioci odluka u Pjongjangu ozbiljno su pogrešno razmeli sankcije UN, koje ciljaju na njihove nuklearne/raketne provokacije, a ne sistem ili rukovodstvo", pišu novine u uvodniku.

"Oni su istovremeno opasno precenili sopstvenu snagu i podcenili štetu koju čine samima sebi", pišu novine.

U telefonskom razgovoru sa Trampom u ponedeljak, kineski predsednik Ši Đinping pozvao je sve strane da pokažu uzdržanost.

Dok se nastavlja vežba grupe predvođene nosačom aviona, podmornica "Ju-es-es Mičigen" pristigla je u južnokorejsku luku, saopštila je Vojska SAD. Ova podmornica na nukelarni pogon izgrađena je da nosi i lansira balističke rakete i krstareće rakete Tomahavk.

Pored demonstracije vojne sile, Tramp vrši pritisak na Kinu da učini više prema svom susedu naoružanom nuklearnim oružjem.

Kina, jedini i glavni saveznik Severne Koreje, ljuta je zbog ratobornosti Pjongjanga, kao i njegovog nuklearnog i raketnog programa.

XS
SM
MD
LG