Linkovi

Tilerson o Severnoj Koreji: Sve opcije na stolu


Američki državni sekretar Reks Tilerson govori na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, 15. decembar 2017.
Američki državni sekretar Reks Tilerson govori na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, 15. decembar 2017.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je u petak da je jačanje nuklearnih kapaciteta Severne Koreje direktna pretnja Sjedinjenim Državama i da će Vašington "upotrebiti sve neophodne mere" da se brani protiv takve agresije.

"U svetlu takve pretnje, neprihvatljivo je za bilo koju zemlju da ne preduzme akciju", istakao je Tilerson na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

"Jasno smo stavili do znanja da su sve opcije i dalje na stolu u odbrani naše nacije. Međutim, mi ne tražimo, niti želimo rat sa Severnom Korejom", poručio je američki diplomata na sastanku o sevenorejskom nuklearnom programu koji je sazvao Japan.

"Sjedinjene Države će upotrebiti sve nephodne mere da se brane protiv severnokorejske agresije, ali se nadamo da će diplomatija rezultirati rešenjem", rekao je Tilerson.

Američki državni sekretar govori na Savetu bezbednosti UN

Ponovio je i da je otvoren za razgovore sa Severnom Korejom, ali i dodao da Pjongjang "mora da zaradi povratak za sto".

"Kampanja vršenja pritiska će se nastaviti dok ne dođe do denuklearizacije. U međuvremenu, kanali komunikacije će biti otvoreni", naglasio je državni sekretar.

U obraćanju novinarima posle sastanka, Tilerson se dalje distancirao od izjave u utorak da su Sjedinjene Države spremne da razgovaraju sa Severnom Korejom bez preduslova.

“Nećemo prihvatiti preduslove. Ne prihvatamo ublažavanje sankcija režimu kao preduslov za razgovore, kao ni nastavak humanitarne pomoći", rekao je američki zvaničnik.

Japanski šef diplomatije Taro Kono, koji je predsedavao sastankom, rekao je da je "mirno rešenje poželjno, ali da ga Severna Koreja stano odbija".

Kono je pozvao međunardnu zajednicu da izvrši maksimalni pritisak na Pjongjang da promeni politiku i objavio da je Japan zamrznuo imovinu još 19 sevenorejskih entiteta.

Jačanje severnokorejskih kapaciteta

"Severna Koreja je 2017. godine izvela aktivnosti povezane sa njenim nuklearnim i balističkim programima, alarmantnim i ubrzanim tempom", rekao je obraćanju članovima saveta, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

"Severnokorejske akcije pokazuju grubo kršenje volje i rezolucija Saveta bezbednosti i podriva međunarodne norme protiv nuklearnih proba", istakao je Gutereš i dodao je da Severna Koreja jedina zemlja koja to i dalje radi.

Pjongjang je 3. septembra izveo šestu nuklearnu probu, te 20 raketnih proba tokom godine, među kojima su i prve probe interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

Severnokorejski ambasador Ja Song Nam

Generalni sekretar pozvao je Severnu Koreju da poštuje sve rezolucije Saveta bezbednosti i da dozvoli miran nastavak dijaloga.

"Dok svi pokušavaju da izbegnu slučajnu eskalaciju koja bi dovela do sukoba, rizik je uvećan zbog neosnovanog prevelikog samopouzdanja, opasne retorike i nedostatka komunikacije", upozorio je Gutereš.

Sastanku je prisustvovao i severnokorejski ambasador Ja Song Nam koji je branio poteze Pjongjanga kao mere za samoodbranu u svetlu "američke nuklearne pretnje i ucene".

Dodao je i da će njegova zemlja nastaviti da se kreće ka "postizanju velikih uspeha kao najmoćnija nuklearna i vojna država u svetu", ali i da će biti odgovorna nuklearna sila.

Sekretar Tilerson je odgovorio da se "nezakoniti potezi Pjongjanga ne mogu ignorisati ili razjasniti".

“Samo oni su odgovorni za ove tenzije, i samo oni moraju preuzeti odgovornost za njih i rešiti ih", rekao je Tilerson o režimu sevenokorejskog lidera Kim Džong Una.

XS
SM
MD
LG