Linkovi

Tilerson brani predložene budžetske rezove za diplomatiju


Državni sekretar Reks Tilerson svedoči na Kapitol Hilu 13. juna 2017.
Državni sekretar Reks Tilerson svedoči na Kapitol Hilu 13. juna 2017.

Američki državni sekretar Reks Tilerson branio je predlog predsednika Trampa da se drastično smanje budžetska izdvajanja za diplomatiju i pomoć stranim zemljama dok se ujedno značajno povećava vojna potrošnja.

Predsednikov predlog budžeta za 2018. smanjio bi izdvajanja za Državni sekretarijat i USAID (Američku agenciju za međunarodni razvoj) za 32 procenta a povećao budžet Sekretarijata za odbranu za oko 10 procenata.

Na pretresu o budžetu u senatskom Odboru za spoljnopolitičke odnose na Kapitol Hilu, demokratski senator Ben Kardin kritikovao je Trampov budžetski predlog navodeći da bi se njime ugrozili životi Amerikanaca.“Drastično smanjenje naših operacija u inostranstvu i pomoći inostranstvu bi učinili svet opasnijim za Amerikance i Ameriku”, ocenio je Kardin.

Tilerson je pred članovima senatskog odbora izrazio uverenje da će SAD moći da maksimalno povećaju efektnost tih programa i da će nastaviti da nude američku pomoć svetu. Bilo je to prvo javno svedočenje Tilersona na Kapitol Hilu od pretresa za potvrdu njegove nominacije u januaru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG