Linkovi

"Dama"-priča o borbi Su Ći


Mišel Jo kao Aung San Su Ći u filmu "Dama"
Mišel Jo kao Aung San Su Ći u filmu "Dama"

“Dama” – igrani film o dobitnici Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći počeo je da se prikazuje u SAD u isto vreme kada je Su Ći osvojila mesto u parlamentu Burme. Film je pozdravila državna sekretarka Hilari Klinton, koje je učestvovala u panel diskusiji o Aung San Su Ći zajedno sa filmskim rediteljem Lukom Besonom i glavnom glumicom Mišel Jo.

Premijera filma održana je kada je i predvidjeno ali niko nije očekivao da će se, gotovo u isto vreme, nobelovka Aung San Su Ći pripremati da zauzme mesto u parlamentu Burme. Državna sekretarka Hilari Klinton pozdravila je taj dogadjaj.

"U jednom od naših nedavnih telefonskih razgovora, rekla sam joj da se iz ikone pretvara u političarku. Budući da sam i sama, na neki način, donekle prešla taj put, znam da to nije lako. Tada ulazite u parlament, i počinjete da sklapate kompromise, jer je u tome suština demokratije.”

Film Luka Besona, “Dama” prati bitku Aung San Su Ći protiv tiranije, i njenu hrabrost, počevši od 1947, kada je, kao dvogodišnja devojčica ostala bez oca, prodemokratskog generala Aung Sana, koga su ubili njegovi protivnici. Nekoliko decenija kasnije, Su Ći je domaćica u Engleskoj i majka dvojice dečaka. Vraća se u Burmu da se stara o svojoj bolesnoj majci.

Nikada se nije vratila u Englesku. Postala je politički aktivista, a 1988. obratila se skupu od pola miliona ljudi, na masovnom protestu u Rangunu, gde je pozvala na uvodjenje demokratije. Taj govor je zabeležen u Besonovom filmu, a scena je predstavljala izazov za Mišel Jo koja glumi Su Ći. Glumica je naučila burmanski jezik za osam meseci.

"To je prvi put da se obratila svom narodu kako bi im pokazala da je ćerka svog oca, da je tu za njih, i, iako se udala za Engleza, iako je živela daleko od svoje zemlje, da je njeno srce uvek bilo uz njih.”

Godinu dana kasnije, Su Ći je stavljena u kućni pritvor, u kojem je provela 15 godina. Luk Beson kaže da je morao da prikaže život Su Ći u zatočeništvu raspolažući sa malo informacija.

"Bila je u kućnom pritvoru. U Burmu možete doći samo kao turista, tako da je bilo teško dobiti informacije. Zato smo napravili kuću nalik njenoj na osnovu 200 fotografija. Išli smo na Google Earth, merili razdaljine, udaljenost kuće od jezera, sve smo merili, tako da smo potpuno kopirali njenu kuću, imali iste zavese, isti klavir, sve je bilo isto.

"Dama” je takodje ljubavna priča. Ona razmatra fizičko odvajanje Su Ći od njenog muža, Majkla Erisa, i njegovu trajnu podršku supruzi. Erisa glumi Dejvid Tulis. Beson kaže da je film slučajno počeo da se prikazuje u vreme kada je Su Ći osvojila mandat u parlamentu. Državna sekretarka Hilari Klinton odgledala je film pre nego što se, prvi put u životu, susrela sa Su Ći.

"To je sjajan film, imala sam veliku privilegiju da ga pogledam na putu za Burmu, i posebno bih želela da se zahvalim reditelju što sam imala tu čast. Filmovi imaju tako snažan glas u našoj kulturi, u svakoj kulturi.”

Mišel Ju uspeva da se potpuno transformiše u Su Ći. Film omogućuje publici da sagleda neograničeno žrtvovanje dobitnice Nobelove nagrade za mir.

XS
SM
MD
LG