Linkovi

Desničarski konzervativci pobedili u Poljskoj


Konzervativna Partija prava i pravde sa Jaroslavom Kačinskim u centru, Varšava 25. oktobar 2015.

Analitičari navode da su rezultati izbora predstavljaju približavanje Poljske Mađarskoj i Slovačkoj u protivljenju seobi migranata, većinom Sirijaca na evropski kontinent.

Poljska desničarko-konzervativna evroskeptična Partija prava i pravde odnela je pobedu na parlamentarnim izborima u nedelju, posle nekoliko meseci predizborne kampanje i obećanja za veću socijalnu pomoć, opoziciju korišćenju evra kao valute i izjavama da se na poljskoj teritoriji neće dozvoliti ponovno naseljavanje muslimanskih migranata.

Prema podacima o izlaznosti, na čelu je bivši premijer Jaroslav Kačinski, sa nešto iznad 39 odsto glasova, dok je na dalekom drugom, sa 23 odsto, trenutno vladajuća pro-evropska, liberalna Građanska platforma.

Ukoliko se preliminarni podaci pokažu kao tačni i posle prebrojavanja svih glasova, Partija prava i pravde imaće 242 poslanika, odnosno apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta koji ima 460 mesta.

Kačinski je po objavljivanju rezultata rekao da njegova partija želi da pruži ruku svima koji žele promene na bolje i koji žele da promene Poljsku.

Aktuelna premijerka, Eva Kopač, koja je bila na toj poziciji poslednjih 8 godina, priznala je poraz i rekla da je zemlja danas ekonomski razvijena i da se nezaposlenost meri u jednocifrenim brojevima.

Analitičari navode da su rezultati izbora predstavljaju približavanje Poljske Mađarskoj i Slovačkoj u protivljenju seobi migranata, većinom Sirijaca na evropski kontinent.

Pobednička Partija prava i pravde zastupa stav da bi muslimanske izbeglice mogle da predstavljaju pretnju poljskom rimokatoličkom načinu života, a šef stranke, Kačinski ranije ovog meseca je upozorio da bi migrant takođe mogli sa sobom da donesu bolesti i parazite.

Ta stranka je poslednji put bila na vlasti od 2005. do 2007. sa Kačinskim na čelu zajedno sa svojim bratom, bivšim predsednikom Lehom Kačinjskim, koji je 2010. poginuo u avionskoj nesreći u zapadnoj Rusiji.

XS
SM
MD
LG