Linkovi

Pripreme za proslavu Dana zahvalnosti


Dan zahvalnosti je duboko ukorenjen u američki život kao dan porodičnog okupljanja, sa obilnom trpezom, kojom dominiraju pečena ćurka i pita bundevara.

Milioni Amerikanaca danas uglavnom automobilima, ali i drugim prevoznim sredstvima putuju u posetu prijateljima i rođacima pred sutrašnji praznik Dan zahvalnosti, koji je duboko ukorenjen u američki život kao dan porodičnog okupljanja, sa obilnom trpezom, kojom dominiraju pečena ćurka i pita bundevara. Procenjuje se da će od danas do nedelje više preko 43 miliona ljudi putovati 80 ili više kilometara, kako bi prisustvovali nekom prazničnom skupu.

A rano jutros po lokalnom vašingtonskom vremenu, u prestonicu se - sa nedavnog puta po jugoistočnoj Aziji - vratio predsednik Barak Obama, koji će predstojeći veliki praznik obeležiti u krugu porodice u Beloj kući.

Obama se vratio taman na vreme da obavi još jednu tradiciju koja se tiče Dana zahvalnosti, pa je pre nešto više od dva sata u ružičnjaku Bele kuće pomilovao dve ćurke - Kobler i Gobler.

Kao i uvek, ćurke će svoj život nastaviti na imanju prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona "Maunt Vernon", koje se nalazi u blizini glavnog grada SAD.
XS
SM
MD
LG