Linkovi

Šinavatra: Zahtevi opozicije neustavni


Anti vladini demonstranti u Bankoku, 2. decembar, 2013.
Anti vladini demonstranti u Bankoku, 2. decembar, 2013.

Tajlandska premijerka rekla je zahtevi lideri demonstranata da podnese ostavku, raspusti parlament i preda vlast neizabranom „narodnom savetu“ nisu u skladu sa zakonom

Tajlandska premijerka je izjavila da ne može da postupi u skladu sa zahtevima antivladine opozicije, jer su neustavni.

Na današnjoj konferenciji za štampu premijerka Jingluk Šinavatra je potvrdila da se kasno sinoć sastala sa liderom antivladinih demonstranata, Sutepom Taugsubanom. Ona je ukazala da je sastanak održan pod pokroviteljstvom vojske, koja je, sa svoje strane, saopštila da je neutralna u ovom konfliktu.

Premijerka je rekla novinarima da Sutepovi zahtevi da ona podnese ostavku, raspusti parlament i preda vlast neizabranom „narodnom savetu“ nisu u skladu sa zakonom.
Premijerka je saopštila da je voljna da preduzme sve što može da izadje u susret gradjanima, ali može da učini samo ono što je legalno u skladu sa ustavom.

U medjuvremenu, policija i dalje koristi suzavac, vodene topove i gumene metke protiv hiljada demonstranta koji pokušavaju da zauzmu vladinu zgradu u Bankoku.

Demonstranti su proglasili jučerašnji dan za „Dan pobede“, odnosno zbacivanje vlade Jingluk Šnavatre, ali nisu uspeli da zauzmu njenu kancelariju u vladinoj zgradi niti da okupiraju državne zgrade.
XS
SM
MD
LG