Linkovi

Tači: Sporazum u interesu Srba


Kosovo Prime Minister Hashim Thaci speaking at SAIS
Kosovo Prime Minister Hashim Thaci speaking at SAIS

Sporazum iz Brisela nije populistički već je izuzetan istorijski sporazum kojim je rešen višedecenijski konflikt, izjavio je u Vašingtonu kosovski premijer Hašim Tači.

Sporazum iz Brisela nije populistički već je izuzetan istorijski sporazum kojim je rešen višedecenijski konflikt, izjavio je u Vašingtonu kosovski premijer Hašim Tači. Na skupu koji je organizovao Univerzitet Džons Hopkins, kritičarima sporazuma Tači je poručio da su jedina alternativa sporazumu bili eventualno krvoproliće, novi sukobi i novi problemi.

Kao učesnik nekadašnjih mirovnih pregovora u Rambujeu i Beču, kosovski premijer je podsetio na situacije u kojima Srbija i Kosovo nisu pronalazili kompromis, i dodao da zato sporazum iz Brisela smatra istorijskim, izuzetnim dostignućem.

„Dogovor iz Brisela izmedju mene i premijera Dačića je kompromisni dogovor. To nije populistički sporazum, niti za Kosovo ni za Srbiju. To je dogovor koji ima sveobuhvatnu medjunarodnu podršku ali i svoje protivnike u Prištini, na severu Kosova pa čak i u Beogradu. Ovaj dogovor nije populistički u smislu poliitčkih poena na izborima, ali sam uveren da je najbolji mogući sporazum u sadašnjem trenutku, i najispravnija moguća odluka za Kosovo i Srbiju.“

Uprkos kritikama, ovaj proces mora da se nastavi, dodao je Tači koji je naglasio da sada predstoji najvažniji deo – primena u praksi. On je istakao da se srpski i kosovski tehnički i stručni timovi sastaju u Briselu a da će se 20. juna on ponovo sastati sa premijerom Dačićem, kako bi se nastavili razgovori o nerešenim pitanjima kao što su Telekom, energetika i nestala lica.

Kosovski premijer odbacio je mišljenja da briselski sporazum označava stvaranje nove Republike Srpske, i davanje autonomije kosovskim Srbima.

Tači je medjutim poručio da je garancija afirmativnih prava Srba na severu – nova vrednost i više od kompromisa jer označava početak vladavine zakona u tom području, u skladu sa kosovskim zakonima.

Ovaj dogovor je iznad svega u interesu Srba koji žive na severu Kosova. Naravno, mi ćemo usvojiti i legalizovaćemo strukture zdravstva, prosvete i javnih usluga na severu, sledeće nedelje u parlamentu ćemo usvojiti razvojni fond za sever Kosova. Zajedno sa OEBS-om radićemo na organizaciji prvih izbora na severu Kosova koji će prvi put imati slobodne izbore. U oktobru ove godine očekujem solidno učešće Srba na tim slobodnim izborima.“

Tači je rekao da ne želi da kompromis bude ocenjen kao štetan po kosovske Srbe, poručujući da će njihov životni standard biti unapredjivan a kulturna i verska baština zaštićena.

Kosovski premijer izrazio je očekivanje da će uslediti nova priznanja Kosova, i da će, uprkos zemljama koje još nisu priznale nezavisnost Kosova, ono u doglednoj budućnosti postati punopravni član EU, NATO-a, kao i Ujedinjenih Nacija. Tači je takodje istakao da je protiv menjanja granica na Balkanu, te da radikalnom islamu nikada nije bilo i neće biti mesta na Kosovu.
XS
SM
MD
LG