Linkovi

Ešton i Tači o dijalogu


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i kosovski premijer Hašim Tači u sedištu Evropske komisije u Briselu.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i kosovski premijer Hašim Tači u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Visoka predstavnica EU je "istakla da razgovori Beograda i Prištine treba da se obnove što pre moguće, odnosno čim na dužnost stupi nova vlada Srbije".

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i premijer Kosova Hašim Tači sastali su se danas u Briselu, a glavna tema razgovora bio je nastavak dijaloga Prištine i Beograda.

Prema tvrdnjama Maje Kocijančić, predstavnice za medije Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU je "istakla da ti razgovori treba da se obnove što je pre moguće, odnosno čim u Beogradu na dužnost stupi nova vlada".

Ešton je takođe podvukla važnost da obe strane u potpunosti sprovedu sve sporazume postignute u dijalogu". Ona je "izrazila zadovoljstvo zbog obnavljanja mandata Euleksu" i naglasila da je ta misija važan sastavni deo angažovanja EU na Kosovu.

Maja Kocijančič je dodala da je do sastanka visoke predstavnice EU i kosovskog premijera došlo "u sklopu redovne razmene mišljenja o napretku Kosova i sprovođenju evropskog programa" Kosova.

A prema nezvaničnim izvorima iz Brisela, ulažu se napori da Ketrin Ešton već u petak primi i Ivicu Dačića, kao novog premijera Srbije, pošto se očekuje da sutra bude formirana njegova vlada.

Na tom sastanku, tvrde izvori iz Brisela, pored programa nove vlade trebalo bi da bude reči i uređivanju odnosa Beograda i Prištine, budući da Evropska komisija treba da bude u mogućnosti da izvesti Evropski savet da je Srbija ispunila uslove za pokretanje pregovora o prijemu u Evropsku uniju.
XS
SM
MD
LG