Linkovi

Težak poraz ekstremne desnice u Holandiji


Lider ekstremne desnice u Holandiji, Gert VIlders doživeo poraz na izborima, 15. mart 2017.

Liberalna partija holandskog premijera Marka Rutea osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima, dok je antiimigraciona Partija slobode Gerta Vildersa doživela težak poraz, pokazuju ankete Ipsosa sa biračkih mesta.

Prema prvim podacima, Liberalna partija imaće 31 od 150 poslanika, dok je Partija slobode dobila 12 poslanika manje. Po 19 poslanika u budućem sazivu parlamenta imaće i demohrišćani i Partija D66.

Svetski mediji prenose da je najteži poraz doživela Laburistička partija predsednika Evrogrupe Jerona Dajselbluma, koja je sa 38 poslanika, koliko ih je imala u ovom sazivu, pala na svega devet.

Birači su ocenili da ta levičarska partija, kao mlađi koalicioni partner u Ruteovoj vladi, nije uradila ništa da spreči, ili bar ublaži, drastične mere štednje koje su pogodile srednju klasu.

Za razliku od laburista, veliki razlog za slavlje imaju Zeleni, koji su ostvarili istorijski uspeh i prvi put su postali vodeća levičarska patija u Holandiji.

Prema izlaznim anketama, Zeleni su dobili četiri puta više glasova nego na prethodnim parlamentarnim izborima, pa će umesto dosadašnja četiri, u naredniom sazivu imati 16 poslanika.

Rezultati izbora predstavljaju iznenađenje, jer su sve ankete ukazivale da bi Vildersova partija mogla da ugrozi pobedu aktuelnog premijera, ali ne i da preuzme vlast, jer ne bi imala koalicione patnere.

Prve analize ukazuju da je za ovakav ishod bila odlučujuća neuobičajeno velika izlaznost, a prema poslednjim podacima ona bi mogla da bude čak 80 odsto upisani birača.

XS
SM
MD
LG