Linkovi

Tesna trka dan pre izbora, Klinton u blagom vodjstvu


Birači u Sjedinjenim Državama posle duge i žestoke predizborne kampanje sjutra biraju novog predsednika. Između kandidata – demokrate Hilari Klinton i republikanca Donalda Trampa – dan uoči glasanja vodi se tesna trka, naročito u saveznim državama koje će odlučiti ishod izbora. Prema danas objavljenim istraživanjima javnog mnjenja, Hilari Klinton vodi na nacionalnom nivou, za 3 do 6 odsto i veliki broj analitičara joj daje najviše šansi za pobedu.

Posle jedne od najžešćih predizbornih kampanja u američkoj istoriji, Amerikanci sjutra izlaze na birališta. Poslednji dan tijesne trke za Bijelu kuću, predsjednički kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp provode u malom broju saveznih država koje će odlučiti ishod sjutrašnjih izbora – Floridi, Sjevernoj Karolini, Pensilvaniji, Nju Hempširu i Mičigenu.

“Osvojićemo Bijelu kuću. To će se dogoditi”, poručuje Donald Tramp.

„Želim da budem predsjednik svih Amerikanaca, i onih koji glasaju za mene i onih koji ne glasaju“, ističe Hilari Klinton.

Demokratska kandidatkinja, dan uoči glasanja, ima novih zamah nakon što je Federalni istražni biro, posle istrage novih mejlova, juče ponovo zaključio da Klinton nije počinila krivično djelo zbog upotrebe privatnog naloga za elektronsku poštu dok je bila na položaju državne sekretarke.

Postavlja se međutim pitanje da li novo saopštenje FBI-ja može da promijeni mišljenje birača ili umanji štetu koju su pričinili oštri napadi Donalda Trampa i republikanskih zvaničnika koji su poručivali da je Hilari Klinton najkorupmirani predsjednički kandidat u istoriji.

„Obezbijedićemo da pravda bude zadovoljena. Na biračim mjestima 8. novembra, uradićemo nešto posebno. To će biti izuzetan dan. Zvaće se Bregzit, plus-plus-plus. Znate na šta mislim.“

Klinton juče nije pominjala rezultate istrage FBI-ja, već je pokušala da ukaže na jasne razlike između nje i republikanskog rivala.

„Moj protivnik ima veoma mračan pogled na našu zemlju, koji izaziva podjele. Ponekad, kada slušam njegove govore, iskreno ne prepoznajem zemlju o kojoj govori. Ponekad nisam sigurna da on prepoznaje zemlju o kojoj govori.“

Odluku o tome koju viziju Amerike žele, već je donijelo 40 miliona Amerikanaca koji su ranije glasali.

„Moramo da imamo nekog drugog osim Hilari. Treba nam promjena u Vašingtonu“, kaže Norma Everet, pristalica Donalda Trampa.

„Upravo sam se porodila i ne želim da moja ćerka živi u svijetu u kojem je Donald Tramp predsjednik“, drugačijeg je mišljenja Mišel Perez, pristalica Hilari Klinton.

„Za ljude kao što sam ja, neće biti većih promjena“, smatra neopredeljeni birač Tomas Hard.

Saradnici oba kandidata očekuju pobjedu.

“Nema sumnje da je proteklu nedelju i po, Donald Tramp imao ogroman zamah. Zbog toga smo optimisti”, kaže Rens Pribus, predsedavajući Republikanske stranke.

“Optimisti smo, imamo snažnu završnicu. Ulažemo ogromne napore i imamo milione volontera širom zemlje koji nam pomažu”, kaže Džon Podesta, šef izbornog štaba Hilari Klinton.

Prema ocjenama analitičara, Tramp ima teži put do 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobjedu. Međutim, pojedini eksperti smatraju da bi oba kandidata mogla da nadmaše očekivanja.

“Ako Klinton osvoji tri procenta više od onoga što predviđaju ankete, onda možemo vidjeti njenu ubjedljivu pobjedu. Ako stvari odu u drugom pravcu, Tramp bi odjednom mogao veoma lako da ima potrebnu većinu elektorskih glasova”, navodi Nejt Silver, ekspert za istraživanja javnog mnjenja.

Najnovije ankete pokazuju da demokratska kandidatkinja ima prednost od 3 do 6 odsto na nacionalnom nivou, mada se u odlučujućim saveznim državama vodi veoma tijesna trka.

Na sjutrašnjim izborima će se, osim trke za nasljednika Baraka Obame, okončati i borba za kontrolu nad Kongresom. Očekuje se da će Republikanska stranka da zadrži većinu u Predstavničkom domu, dok Demokratska stranka ima šansu da preuzme kontrolu nad Senatom.

XS
SM
MD
LG