Linkovi

Teroristi traže način da unesu eksploziv u avione


Znakovi na aerodromu u Kazablanci koji sadrže listu predmeta, uključujući i veće elektronske uređaje, zabranjenih za unošenje u avion na letu za Njujork
Znakovi na aerodromu u Kazablanci koji sadrže listu predmeta, uključujući i veće elektronske uređaje, zabranjenih za unošenje u avion na letu za Njujork

Američki mediji prenose da terorističke grupe već neko vreme testiraju eksplozivne naprave, koje bi mogle da se sakriju u laptop računare i da izbegnu da budu otkrivene tokom uobičajenih aerodromskih metoda bezbednosne provere putnika.

Kablovska TV mreža "CNN" i mreža "CBS" tvrde da su im američki obaveštajni zvaničnici rekli da ekstremisti al-Kaide i Islamske države razvijaju inovativne načine da podmetnu eksploziv u elektronske uređaje. Medijske organizacije navode da najnoviji obaveštajni podaci nagoveštavaju da da su terorističke grupe došle do sofisticirane bezbednosne opreme koja se koristi na aerodromima i da sprovode testiranja kako da sakriju eksploziv ne bi li ga uneli u avion.

Mediji tvrde da su obaveštajni podaci odigrali značajnu ulogu u nedavnoj odluci Trampove adminstracije da zabrani putnicima koji dolaze u SAD direktnim letovima sa 10 aerodroma na Bliskom istoku i u Africi, da sa sobom u avion unose laptopove i druge veće elektronske uređaje. Slične mere, prema kojima svi uređaji veći od mobilnih telefona moraju da se stave u prtljažnik aviona, uvela je i Velika Britanija.

"CNN" tvrdi da su obaveštajni podaci koji su doprineli uvođenju zabrane u SAD bili specifični, kredibilni i pouzdani, a da su identične reči da ih opišu upotrebila trojica zvaničnika. Jedan od njih rekao je da mu se od obaveštajnih podataka "digla kosa na glavi".

XS
SM
MD
LG