Linkovi

Tenzije oko Sirije, čeka se Tilerson u Moskvi


Krstareća raketa pogađa metu u Siriji, satelitski snimak Ministarstva odbrane SAD
Krstareća raketa pogađa metu u Siriji, satelitski snimak Ministarstva odbrane SAD

Sirija se i dalje nalazi u centru pažnje američke javnosti i administracije u Vašingtonu. Američki vazdušni napadi na ciljeve u Siriji izazvali su oštre reakcije Rusije i drugih saveznika sirijskog predsjednika Bašara al Asada koji upozoravaju na odmazdu uoči posjete državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi.

Američki državni sekretar Reks Tilerson će sredinom nedelje boraviti u ruskoj prijestonici, gdje će o američkim napadima na ciljeve u Siriji i ostalim gorućim pitanjima razgovarati sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim.

Bivši naftni magnat, bez diplomatskog iskustva, pokušaće da izbjegne dalje zaoštravanje sukoba sa Rusijom i istovremeno iznudi određene ustupke od ruskog vrha – između ostalog uništavanje hemijskog oružja u Siriji i vršenje pritiska na Asada da pregovara o budućnosti Sirije.

Nadam se da će Rusija dobro razmisliti o nastavku saradnje sa Bašarom Al Asadom, zato što je svi ovi užasni napadi približavaju određenom nivou odgovornosti”, kaže američki državni sekretar Reks Tilerson.

Uoči Tilersonove posjete ruskoj prijestonici, Rusija, Iran i Hezbolah izdali su zajedničko upozorenje u kojem su naveli da su Sjedinjene Države prekoračile “crvene linije” i da će odgovoriti na sve napade na Siriju, uključujući i američke.

U međuvremenu, Sjedinjene Države i dalje istražuju da li su Rusi bili umiješani u prošlonedeljni napad hemijskim oružjem u kojem je poginulo više od 80 sirijskih civila. Sekretar Tilerson rekao je da još nije vidio dokaze za to i ponovio da je američki plan za Siriju i dalje isti – nanošenje poraza Islamskoj državi.

"U tom kontekstu, nadamo se da ćemo moći da sarađujemo sa Rusijom i iskoristimo njen uticaj da stabilizujemo oblasti širom Sirije.

Međutim, pojedini članovi Trampove administracije govore o drugim prioritetima.

"Nema mira u Siriji sa Asadom na vlasti “, poručuje američka ambasadorka u UN Niki Hejli.

I portparol Bijele kuće Šon Spajser saopštio je u ponedeljak da ne može da se zamisli stabilna i mirna Sirija sa Asadom na vlasti. "Ne smatram da je to moguć scenario", istakao je Spajser i dodao da je glavni prioritet SAD da se porazi Islamska država u Siriji a zatim stvore uslovi za promenu vlasti.

Savjetnik predsjednika Trampa za nacionalnu bezbjednost je u intervjuu Foks njuzu branio oba prioriteta.

"To bi trebalo da bude snažna poruka Asadu i sponzorima koji omogućavaju njegovu kampanju masovnog ubistva sirijskih civila”, ističe H.R. Mekmaster, savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Analitičari u Vašingtonu ističu da bi američki napadi u Siriji – izvedeni manje od tri dana nakon hemijskog napada – mogli da pošalju jasnu poruku Rusiji da će je Sjedinjene Države smatrati odgovornom za slične incidente. Američki državni sekretar trebalo bi da doputuje u Rusiju sjutra veče i kako je danas saopšteno iz Kremlja, neće se sastajati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG