Linkovi

Završen najduži meč u istoriji tenisa


Srpska teniserka Bojana Jovanovski završila je takmičenje na svom prvom Vimbldonu u karijeri porazom u drugom kolu od 14. nositeljke Viktorije Azarenke. Bilo je 6:1 i 6:4 za Beloruskinju. Osamnaestogodišnja Beograđanka će za desetak dana kada bude izašla nova svetska rang-lista po prvi put biti među 100 najboljih.

Pored Jovanovske, od srpskih predstavnika četvrtog dana takmičenja aktivni su bili Nenad Zimonjić, Jelena Janković i Janko Tipsarević, koji su svi uspešno startovali u konkurenciji parova. Janković je sa južnoafrikankom Šipers prošla u dva seta, Tipsarević sa Tajvancem Luom u tri, dok su Zimonjić i Nestor, dvostruki uzastopni šampioni, protiv Britanaca Marija i Mareja morali da igraju čak pet.

U odlučujućem je bilo 15:13 za srpsko-kanadski dubl, što je opet znatno manje gemova nego u meču o kojem od juče priča ceo svet, a koji se posle tri dana i ukupno 11 sati i 5 minuta završio danas. Amerikanac Džon Izner pobedio je Francuza Nikolasa Maua posle ukupno 183 odigrana gema. U petom setu bilo je 70:68 za 206 cm visokog Iznera, koji je odservirao 112 asova, naspram 103, koliko je imao Mau. Naravno, njihov duel oborio je mnoštvo rekorda, uključujući i onaj za najduži meč u istoriji, nadmašivši ga za četiri i po sata. Izner i Mau počeli su svoj meč prvog kola u utorak, i posle 2:2 u setovima, trebalo je da odigraju nastavk petog juče, ali ni posle šest i po sati nijedan od njih nije izgubio servis, pa je meč prekinut zbog mraka pri rezultatu 59:59.

U senci tog duela, najbolji teniser sveta Rafael Nadal namučio se protiv Holanđanina Robina Hasea, gubio 2:1 u setovima pre nego što je posle skoro dva i po sata igre obezbedio plasman u treće kolo. Pet setova je igrao i Žo-Vilfred Conga, protiv Ukrajinca Dolgopolova, a pobede su kod tenisera između ostalih ostvarili Endi Mari, Robin Soderling, Sem Kveri i David Ferer. Kod teniserki, plasman u treće kolo obezbedile su Serena Vilijams, Marija Šarapova, Karolina Voznijacki, Flavija Paneta, Agnješka Radvanska i Na Li.

Pored Iznera i Maua, četvrti dan Vimbldona obeležila je i britanska kaljica Elizabeta II, koja je prvi put od 1977. godine posetila takmičenje na terenima All-England kluba.

Kraljica je stigla dva sata pred početak mečeva, obišla mlađe generacije koje su vežbale na terenu broj 14, a ztaim su joj legende Martina Navratilova i Bili Džin King predstavile novu generaciju asova - četiri vodeće nositeljke u ženskoj konkurenciji Serena i Venus Vilijams, Karolina Voznijacki i Jelena Janković, a zatim trojica tenisera iz samog svetskog vrha - Rože Federer, Novak Đoković i Endi Rodik. Nadal i Mari morali su da se zahvale na pozivu jer su u to vreme igrali svoje mečeve drugog kola.

XS
SM
MD
LG