Linkovi

Tenesi će usvojiti zakon koji zabranjuje brak između bliskih rođaka


Zgrada Kapitola države Tenesi u Nešvilu (AP Photo/Mark Humphrey, File)
Zgrada Kapitola države Tenesi u Nešvilu (AP Photo/Mark Humphrey, File)

Zakonodavno telo Tenesija, u kojem dominiraju republikanci, ubedljivom većinom izglasalo je glasalo da se guverneru Bilu Liju pošalje predlog propisa kojim bi se zabranio brak između bliskih rođaka - “prvog kolena”.

Za ovaj predlog glasalo je 75 članova, a dva su bila protiv nakon što ga je Senat prethodno odobrio bez ikakvog protivljenja.

Ali posebno glasan protivnik, republikanac Đino Bulso, potrošio je većinu vremena za raspravu, jer se zalagao za amandman kojim bi se dozvolili brakovi najbližih rođaka ako par prvo zatraži savet od genetskog savetnika.

Na prethodnom saslušanju odbora o zakonu, Bulso je bezbrižno podelio priču o tome kako su njegovi baka i deda bili rođaci koji su došli u SAD iz Italije 1920-ih, a zatim otputovali iz Ohaja u Tenesi da bi se venčali. On i drugi poslanici su se smejali, a Bulso je glasao za predlog zakona u tom odboru.

Zatim, tokom debate održane u četvrtak, socijalno konzervativni advokat je tvrdio da rizik da oženjeni rođaci imaju dete sa urođenim manama ne postoji za gej parove. On je tvrdio da ne postoji ubedljiv vladin interes da zabrani istopolnim rođacima da se venčavaju, rekavši da bi to bilo u suprotnosti sa odlukom Vrhovnog suda SAD o gej brakovima.

Svoj argument je takođe obrazložio rekavši da smatra da je odluka Vrhovnog suda o gej brakovima „teško pogrešna“. Bulso je podržao zakone namenjene LGBTK zajednici. To uključuje i nacrt zakona koji on sponzorira i kojim bi se u velikoj mjeri zabranilo isticanje zastava ponosa u učionicama javnih škola, za koji su zagovornici građanskih sloboda tvrdili da je u suprotnosti sa Ustavom SAD.

„Pitanje je da li postoji problem javnog zdravlja sa muškarcem koji se oženio muškim prvim rođakom?“, rekao je Bulso. "I mislim da je odgovor ne."

Na kraju, poslanici su odbili Bulsov amandman i odobrili zabranu koju je predložio demokratski poslanik Daren Džernigan.

„Nadam se da je sa sigurnošću reći da 2024. možemo zatvoriti ovu rupu“, rekao je Jernigan.

Džernigan je rekao da je mišljenje glavnog tužioca iz 1960. utvrdilo da zakon Tenesija iz 1820-ih koji ograničava neke brakove među rođacima ne sprečava najbliže da se venčaju. On je Bulsou odgovorio da nema kršenja odluke o gej brakovima u njegovom predlogu zakona.

Republikanski poslanik Monti Frits bio je drugi koji je glasao protiv zakona.

XS
SM
MD
LG